Metsä

SK: Metsät eivät kiihdytä ilmastonmuutosta

Aikaisemmin epäiltiin, että ilmastonmuutos kiihdyttäisi kasvien soluhengitystä huomattavasti. Nyt arvioidaan, että kasvit sopeutuvat ilmaston lämpenemiseen odotettua paremmin.
Satu Lehtonen
Kasvien soluhengitys lisääntyy lämpötilan noustessa mutta ei yhtä paljon kuin aikaisemmin on luultu.

Suomen Kuvalehti kertoo, että kasvien soluhengitys tuottaa ilmakehään jopa kuusi kertaa enemmän hiilidioksidia kuin fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Vastaavasti yhteyttäminen, jossa kasvit sitovat hiilen ja vapauttavat hapen ilmakehään, ottaa valtavia määriä hiilidioksidia ilmakehästä pois.

Kasvien soluhengitys lisääntyy lämpötilan noustessa. Aikaisemmin uskottiin, että kasvillisuus vahvistaisi ilmaston lämpenemistä lisääntyneen soluhengityksen vuoksi.

Nyt asiasta saatiin uutta tietoa. SK kertoo, että Minnesotalaisen yliopiston tutkija Peter Reich kollegoineen osoitti puiden sopeutuvan lämpötilan nousuun pitkällä aikavälillä paremmin kuin aiemmat lyhyen aikavälin tutkimukset ovat antaneet ymmärtää.

Mittaus osoitti, että lehtien soluhengitys lisääntyi vain viidellä prosentilla, kun aiemman tutkimuksen valossa sen odotettiin lisääntyvän 23 prosentilla.

Sopeutuminen ehkäisi 80 prosenttia hiilidioksidipäästöjä lisäävästä vaikutuksesta, jonka ilmaston lämpenemisen oli uskottu aiheuttavan.

Suomen Kuvalehden uutinen aiheesta

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Ilmastotoimiin tarvitaan rahaa

Ilmasto hyötyy Suomen metsien nykyisestä käytöstä

Maaperätutkija: Pelto on tärkeä hiilinielu

Väitös: Risujen keräys soilta suojelee ilmastoa