Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Metsä

Stora Enson uudet investoinnit pelastivat Varkauden – nyt ne pääsevät täyteen vauhtiin

Entinen hienopaperikone suoltaa aaltopahvin raaka-ainetta, kraftlaineria. Viilupuutehtaan viennistä viidennes on myyty Yhdysvaltoihin.
Pentti Vänskä
”Olemme suunnitellussa vauhdissa hyvin ja pakkauskartonkitehdas alkaa olla nyt lähellä mitoitustuotantoa”, Stora Enson Varkauden tehtaiden johtaja Jarkko Tehomaa myhäilee.

Tuotannon jatkumisen Stora Enson Varkauden tehtailla pelastaneita uusia investointeja on ajettu ylös kohta pari vuotta.

Kraftlainerikoneen odotetaan saavuttavan täyden tuotantovauhdin tänä vuonna. Viilupuulinjan (lvl) pitäisi yltää samaan ensi vuoden puolivälissä.

"Olemme suunnitellussa vauhdissa hyvin ja pakkauskartonkitehdas alkaa olla nyt lähellä mitoitustuotantoa", Storan Enson Varkauden tehtaiden johtaja Jarkko Tehomaa myhäilee.

Tulevaisuus näytti synkältä Varkaudessa viime vuosikymmenen lopulla, kun Stora Enso ilmoitti pohtivansa paikkakunnalla 1830-luvulla alkaneen metsäteollisuuden tuotannon lopettamista.

Varkauden ja mitä ilmeisimmin myös Stora Enson onneksi tehtaiden sulkemispäätöstä ei koskaan tehty.

Uusi nousu alkoi, kun Stora Enso päätti muuttaa vanhan hienopaperikoneen tuottamaan kartonkia.

Seuraavaksi yhtiö kertoi ryhtyvänsä tekemään puurakentamisessa käytettävää viilupuuta (lvl) ja rakentavansa ensimmäisen viilupuutehtaansa (lvl) Varkauteen.

Yhteensä liki 160 miljoonan euron investoinnit tarkoittivat, että metsäteollisuuden toiminta jatkuu keskellä Suomen parhaita metsävaroja, rautatie-, maantie- ja vesikuljetusreittien varrella.

Parhaimmillaan Varkaudessa pyöri neljä paperikonetta ja yksi hylsykartonkikone, sellutehdas, hiertämö ja saha. Vielä 1980-luvulla toiminnassa oli myös vaneritehdas. Enimmillään työntekijöitä oli reilusti yli tuhat ja puuta kului yli 2,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Nyt Stora Enson kraftlainerikone, viilupuulinja, saha ja sellutehdas työllistävät suoraan yli 400 ihmistä. Tehtaanjohtaja Tehomaa sanoo, että aiemmat ja nykyiset henkilöstöluvut eivät ole suoraan verrannollisia, koska töitä on ulkoistettu paljon.

Puuta Varkaudessa kuluu nykyisin runsaat kaksi miljoonaa kuutiometriä vuodessa eli hieman huippuvuosia vähemmän.

Stora Enson ainoa kraftlainerikone eli neitseellisestä puukuidusta aaltopahvin pintaosaa tekevä kone toimii Varkaudessa. Kierrätyskuidusta vastaavaa tuotetta tekee testlainerikone Puolassa Ostrolekassa.

Varkauden tuotannosta menee Tehomaan mukaan 10–15 prosenttia Stora Enson omille aaltopahvitehtaille, loput eri puolille maailmaa aaltopahvin valmistajille.

Puurakentamiseen käytettävä viilupuu (laminated veneer lumber, lvl) kehitettiin alun perin Yhdysvalloissa. Puukomposiitteja pilari- ja palkkirakenteisiin tai seinä- ja kattoelementteihin valmistetaan liimaamalla tukista sorvattuja viiluja yhteen kerroksittain.

Viilupuutehtaan johtaja Jaakko Huovinen kertoo, että ylösajovaiheessa raaka-aineena käytetään vain kuusitukkia. Myöhemmin on mahdollista kokeilla myös mäntyä tai koivua.

Lvl-tuotteiden markkinat ovat Huovisen mukaan maailmanlaajuiset kotimaasta Australiaan asti. Varkauden tehdas haastaa myös tuottajat lvl:n synnyinmaassa Yhdysvalloissa.

Noin viidennes Varkaudesta viedystä viilupuusta on myyty Yhdysvaltoihin, Huovinen kertoo.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Stora Enso pyrkii ilmastopositiiviseksi – "Sähköllä toimivat puuautot kiinnostavat"

Stora Enso lanseeraa biopohjaisten pakkausvaahtojen tuotevalikoiman – korvaavat perinteisiä öljypohjaisia pakkauspehmusteita

Stora Enson monimuotoisuus

Kaikki uudet tuotteet eivät lähde lentoon