Metsä

Suden metsästyksen poikkeuslupien haku alkaa

Lupaharkinnan perusteena voivat olla susien aiheuttamat vahingot ja turvallisuusriskit kuten toistuvat pihakäynnit.
Luonnonvarakeskuksen väliarvion mukaan Suomessa liikkuu 32–38 susilaumaa.

Poikkeuslupien haku suden metsästykseen voi alkaa tarpeen mukaan välittömästi. Suomen riistakeskus ryhtyy käsittelemään lupahakemuksia heti ensi vuoden alussa.

Päätöksiä voidaan harkita joustavasti hakemustilanteen kehittymisen mukaan. Hakemukset ovat lähtökohtaisesti julkisia asiakirjoja, Suomen riistakeskuksen tiedote kertoo.

Poikkeuslupaa harkitaan aina tapauskohtainen. Perusteena voivat olla muun muassa susien aiheuttamat vahingot ja turvallisuusriskit, kuten toistuvat pihakäynnit, sekä sosiaaliset syyt.

Harkinnassa otetaan huomioon myös millaisista yksilöistä sen hetkinen susisaalis koostuu. Erityisesti seurataan alfanaaraiden päätymistä saaliiksi. Lupa-ajat ovat enintään 21 vuorokautta.

Käsittelyn nopeuttamiseksi hakemukset toivotaan jätettävän sähköisenä Suomen riistakeskukseen.

Hakemusalue tulee rajata tarkasti. Alueellista näkökantaa poikkeuslupaharkintaan voivat tuoda reviiriyhteistyöryhmät tai suurpetoneuvottelukunnat, jotka arvioivat tarvetta poikkeusluvan hakemiselle paikallisesti.

Suomen riistakeskus toimii maa- ja metsätalousministeriön asetuksella asettaman suurimman sallitun saalismäärän eli 53 suden rajoissa poronhoitoalueen ulkopuolella. Määrä sisältää myös asetuksen voimaantulon jälkeen muutoin ihmisen toimesta tapetut eläimet.

Luonnonvarakeskuksen väliarvion mukaan Suomessa liikkuu 32–38 susilaumaa. Laumojen määrä ei näytä muuttuneen merkittävästi vuoteen 2015 verrattuna. Lopullinen kanta-arvio valmistuu maaliskuussa 2017.

Katso uusin video: Näin klapi kuplii, kun se on tarpeeksi kuiva
Lue lisää

Maaseudulla asuvien ihmisten halutaan sietävän suden lajisuojelua mihin hintaan hyvänsä

Susi piinaa ravihevosia Limingassa – ”Kyllä peto nyt turhan lähelle tulee”

Susiuutisessa äänessä ovat usein poliisi ja tutkija – "Susiuutisen tutkiminen on paljastanut enemmän meistä ihmisistä kuin sudesta itsestään"

Susien ulostenäytteitä kerätty DNA-analysointia varten jo vajaa 700 – Tohmajärvellä näytteitä etsi MMM:n, Riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen väki