Metsä

Suomalainen koivunmahla kiinnostaa kansainvälisillä puuvesimarkkinoilla

Isot kansainväliset juomayhtiöt etsivät kookosveden rinnalle jotain uutta.
Lari Lievonen
Sekä Nordic Koivun myyntijohtaja Susanna Maaranen että Tornatorin resurssipäällikkö Kauko Kärkkäinen iloitsevat yhteistyöstä, koivunmahlassa nähdään paljon potentiaalia.

Suurten kansainvälisten juomayhtiöiden kiinnostus koivunmahlaa kohtaan on merkittävästi kasvanut viime aikoina. Tätä kehitystä on edesauttanut puuvesitrendi, joka on nousussa, kertoo tohmajärveläisen Nordic Koivun myyntijohtaja Susanna Maaranen.

Kookosvesi on jo kova sana puuvesimarkkinoilla, koivunmahla on nousemassa sen rinnalle.

”Noin viisitoista vuotta tehty järjestelmällinen työ koivunmahlan tunnettuuden eteen kansainvälisillä markkinoilla tuottaa nyt tulosta”, sanoo Maaranen.

Yhtiön tuotannosta 97 prosenttia menee vientiin. Mahlaa kerätään Tohmajärvellä, missä sijaitsee myös tuotantolaitos. Tuotettujen mahlalitrojen määrä ylittää ensi vuonna miljoonaa litraa, liikevaihto kirii yli miljoonan euron jo tänä vuonna.

Nordic Koivu ja Tornator Oyj ovat aloittaneet yhteistyön. "Yhteistyö varmistaa koivikoiden ja koivunmahlan riittävyyden tulevaisuudessa", toteaa Maaranen.

"Me etsimme uutta liiketoimintaa metsien raaka-aineista, jossa olisi potentiaalia laajentua riittävän laajaksi ja kannattavaksi bisnekseksi. Olettamuksena on, että koivunmahlan tuottamisessa tällainen potentiaali piilee", kertoo Tornatorin resurssipäällikkö Kauko Kärkkäinen.

Mahlaa juoksutetaan kaikkialla muuallakin maailmassa missä koivikoita on, kuten Keski-Euroopassa ja Itä-Euroopan maissa. Maaranen kehuu, että suomalainen tuote on kuitenkin laadukkain teollisen mittakaavan mahla.

”Kuluttajamarkkinoille tarkoitettu pullotettu koivunmahlamme on ainutlaatuinen tuote, mutta suurin potentiaali kasvattaa tuotantoa piilee juomateollisuudessa.”

Yhtiö ottaa tänä keväänä käyttöön aseptisen suurastiapakkauslaitteiston, jolla halutaan palvella juomateollisuusmarkkinoita. Kotimaisen Olvin kanssa Nordic Koivu on tehnyt yhteistyötä kolme vuotta.

Mahla alkaa tyypillisesti virrata Tohmajärven koivuissa huhtikuun puolessa välissä. Keräyskausi kestää keskimäärin kolme viikkoa ja yksi koivu tuottaa 40–300 litraa mahlaa kauden aikana.

”Tohmajärven sijainti tukee luonnontuoteimagoa. Tehtaalla vierailevat ulkomaiset asiakkaat ovat aina otettuja metsän paljoudesta.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sixten Sunabacka: Hakkuukierron pidennys ei pure ilmastonmuutokseen – "Vaikka tukin järeys kasvaisi, sen määrä vähenisi"

Tornator hankki laajan tulvametsän suojelua varten – "Suojelu on yksi tapa hyödyntää metsää"

Koivunmahla voi tuoda helpotusta siitepölyallergikon elämään

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI