Metsä

Syysmyrsky säästi pahimmilta metsätuhoilta

Eilinen syysmyrsky Lounais-Suomessa ei aiheuttanut yhtä pahoja metsätuhoja kuin Tapani-myrsky toissa vuonna. Yksittäisiä puita on kaatunut siellä täällä. Suurin yksittäinen ilmoitus on 280 kaatunutta runkoa Kokemäellä.
Kimmo Haimi

Lounais-Suomen metsänhoitoyhdistysten tietojen mukaan eilen alkanut syysmyräkkä ei aiheuttanut mittavia metsätuhoja.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli tavanomainen. Tuuli riepotteli tiistaina ja keskiviikkona Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta kohti Pohjois-Savoa ulottuvaa aluetta. Kovin hetkellinen puuska mantereella oli 23,3 metriä sekunnissa. Se mitattiin myöhään tiistai-iltapäivällä Kokemäellä Satakunnassa.

Metsänhoitoyhdistys Teljän metsänhoidonneuvoja Jaakko Herrala kertoo, että tähän mennessä yksi metsänomistaja on ilmoittanut myrskytuhoista. Kokemäellä sadan hehtaarin metsätilalta on kaatunut 280 runkoa.

”Tapani-myrsky kaatoi toissa vuonna paljon tältä alueelta. Reunametsät ovat herkkiä”, Herrala toteaa.

Puuta on kaatunut myös Pyhärannan, Laitilan ja Euran alueella. ”Suurin yksittäinen ilmoitus on 200 kaatunutta runkoa”, Metsänhoitoyhdistys Länsimetsän toiminnanjohtaja Hannu Justen kertoo.

Suurin osa tuhoista on kuitenkin yksittäisiä runkoja. Erityisesti hakkuuaukkojen reunoilla on kaatunut puita siellä täällä. Märkä maa ei ankkuroi juuria maahan, joten puut kaatuvat nyt helpommin kuin roudan aikaan.

Metsänhoitoyhdistys Lounametsän metsäasiantuntija Teemu Katunpää kartoitti tuhoja Mynämäen suunnalla.

”Autolenkin perusteella yksittäisiä puita on nurin, mutta vähemmän kuin pelkäsin”, Katunpää toteaa.

Toiminnanjohtaja Jaakko Klemola Metsänhoitoyhdistys Länsi-Satakunnasta kiittelee niin ikään, että myrskystä päästiin vähällä.

”Vakuutusyhtiöt ovat olleet hiljaa eikä metsänomistajatkaan ole soitelleet.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toukokuinen ukkosmyrsky vaurioitti 40 000 kuutiota puuta Keski-Karjalassa – muista tehdä metsänkäyttöilmoitus normaalisti

Kaleva: Joutsen lensi sähkölinjaan ja aiheutti maastopalon Siikajoella

Isot metsäyhtiöt varjelevat katkonnan paljastavia motolistoja – Ei saa antaa metsänhoitoyhdistykselle, eikä aina edes metsänomistajalle

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI