Metsä

Tällainen puuvaja pitää halot kuivina

Puuvajan rakentamisessa on kiinnitettävä huomiota ilman kiertoon.
HSY
Oikeanlainen polttopuun säilytys parantaa puunpolton energiatehokkuutta ja ilmanlaatua, sillä vain kuiva puu palaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden kuvakisassa etsittiin esimerkkejä erityisesti kaupunkiympäristössä toimivista puuvajoista. Kuvia lähetti 33 osallistujaa ympäri Suomea. Kilpailun voittaja löytyi Kirkkonummelta.

Kuvatuista puuvajoista osa oli estetiikaltaan moderneja ja osa hyvin perinteisiä. Kierrätysmateriaaleja, kuten kuormalavoja, oli hyödynnetty useissa puuvajoissa.

Oikeanlainen polttopuun säilytys parantaa puunpolton energiatehokkuutta ja ilmanlaatua, sillä vain kuiva puu palaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti. Toimiva puuvaja suojaa polttopuita sateelta, ja pitää puut kuivina.

"Tuulettuvuus on yksi tärkeimmistä puuvajan ominaisuuksista. Ilman tulisi kiertää hyvin seinien, alapohjan ja katon kautta, jotta puut kuivuvat eivätkä homehdu", energia-asiantuntija Teemu Kettunen HSY:stä kertoo.

"Voittajan valinnassa kiinnitettiin puun kuivumisen lisäksi huomiota muun muassa puuvajan sopivuuteen pienille tonteille", Kettunen jatkaa. 

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Pökköä pesään

Puuvajakisa ratkesi: paras suunnitelma perustuu kuormalavoille ja peittyy köynnöksiin

Öljy kallistuu

"Huonoa myydään vain kerran, mutta laadulla päästään samaan kahvipöytään toisenkin kerran"