Metsä

Tapanin myrsky repi suurtuhot metsiin

Tapanin päivän myrsky on repinyt suurtuhot metsiin pääosin Vaasa-Lappeenranta -linjan eteläpuolelle. Pahimmin ovat kärsineet ruotsinkielisen rannikon, Lounais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Hämeen metsät.

”Tämän talven leimikot on nyt tehty”, sanoo Uudenmaan metsäreviirin alueneuvoja Lennart Pihlström . Hänen alueeseensa kuuluu Tammisaaren saaristo.

”Sähköt ovat poikki edelleen monin paikoin. Isoja pihapuita on kaatunut ja murskannut johdinpylväitä, monta tusinaa pylvästä joutuu Fortum uusimaan.” Pihlström toimii VPK:ssa ja Tapanin päivä kului isoja teitä aukoessa.

Tapanin myrsky repi pahimmin tuoreita harvennushakkuiden jälkiä. Aukkojen reunoissa on paljon puita nurin ja monet männyn siemenpuuasennot joudutaan viljelemään, kun myrsky kaatoi emopuut, samoin aukkojen jättöpuut, Pihlström kertoo.

Rannikon lähellä on puita paljon nurin juurakoineen päivineen, mutta puita on myös runsaasti murtunut. Sisämaassa valtaosa puista on kaatunut märältä maalta juurineen.

Metsänhoitoyhdistysten ammattihenkilöiden puhelimet tuuttasivat yleisti varattua tiistaina aamulla.

Myrskytuhot nousevat miljooniin kuutiometreihin. Arviot ovat hyvin vielä varsin hajanaisia, koska metsäautotiet ovat maan lounaisosissa kaatuneiden puiden tukkimia.

”Meillä satoi Tammisaaressa joulukuussa 210 milliä vettä”, Pihlström kertoo. Pienet tiet ovat pehmeitä ja korjuukalustoja on hankala saada metsiin, jotka nekin ovat veden pehmittämiä.”

Puukauppamäärä jää tänä vuonna monissa myrskyalueen metsänhoitoyhdistyksissä alimmilleen tällä vuosituhannella, noin puoleen kestävästä hakkuusuunnitteesta.

”Satoja tuhansia kuutiometrejä on kaatunut”, sanoo toiminnanjohtaja Olli Mäki Teljän metsänhoitoyhdistyksestä. ”Nyt voi vain toivoa, ettei uutta tuontipuuta tule tähän tilanteeseen.”

Myrsky tuli lännestä Ruotsista, missä se riehui Dagmarin-nimellä. Etelä-Ruotsia kiusasi jo aiemmin joulukuussa myrsky, joten puun vientimahdollisuudet ovat vähäiset.

Pihlströmin mukaan Saksan markkina vetää puuta ja reviiri vieneekin sinne osan Tapanin päivän tuhopuista.

Aiheet myrsky
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Myskyennuste voi kertoa tulevat sähkökatkot etukäteen

Myrskytuulet puhaltavat Perämerellä, myös maa-alueilla paljon vahingontorjuntatehtäviä

Vetiset myrskypuuskat voivat aiheuttaa sähkökatkoja – etelään luvassa aurinkoinen ja lämmin päivä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI