Nanoselluloosa on ihmeaine, joka pystyy kaappaamaan vaikkapa mikromuovin pyykinpesuvedestä – "Todelliset erityisominaisuudet ymmärretty vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Nanoselluloosa on ihmeaine, joka pystyy kaappaamaan vaikkapa mikromuovin pyykinpesuvedestä – "Todelliset erityisominaisuudet ymmärretty vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana"

Tutkijat keksivät hyödyntää selluloosan verkkomaista rakennetta vedenpuhdistamisessa.
Tutkijoille on vasta viime vuosina­ paljastunut, millainen ihmeaine­ nanoselluloosa on. Pyyhkäisy­elektronimikroskooppikuvasta näkee, miten mikromuovi­partikkelit ovat kiinnittyneet nanoselluloosaverkkoon.

VTT:n tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jossa nanoselluloosa auttaa kaappaamaan mikromuoveja ennen kuin ne päätyvät vesistöihin.

Mikromuovia irtoaa muun muassa autonrenkaista, vaatteista ja kosmetiikasta, ja ne kulkeutuvat vesistöihin sade- ja jätevesien mukana.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Tuntsan valtavalla paloalueella Sallassa hakataan nyt 60 vuoden jälkeen ensiharvennuksia – korkeimmat kohdat ovat metsittyneet huonosti

Timo Ylänen ryhtyy johtamaan koko Deere&Companyn metsäkoneliiketoimintaa maailmanlaajuisesti – "Haasteellinen syksy edessä"

Ponssen tilauskanta kutistui puoleen viimevuotisesta – "Toisen vuosineljänneksen loppua kohti kaikki liiketoiminta-alueemme alkoivat selvästi virkistyä"

Metsäteollisuuden Jyrki Hollménia hirvittää koronan mahdollinen toinen aalto – eritoten painopaperin osalta