Metsä

Tuhopuut hakataan liian myöhään

Kirjanpainajan saastumat puut pitäisi saada pois alkukesästä.
Kimmo Haimi
Kirjanpainajan käytävät katkaisevat kuusen nestevirtaukset, mikä tappaa puun.

Myrsky- ja hyönteistuhopuut korjataan metsästä turhan myöhään. Jos hyönteistuhojen leviäminen halutaan estää, puut pitäisi saada metsästä pois alkukesästä. Viimeistään heinäkuussa.

"Hyönteistuhohakkuut tehdään yleisesti liian myöhään tuhojen torjunnan kannalta", vahvistaa erikoistutkija Seppo Neuvonen Luonnonvarakeskus Lukesta.

Neuvosen mukaan tuore kuusipuutavara ja vaurioituneet kuuset on poistettava metsästä ennen kirjanpainajan jälkeläisten aikuistumista. Takaraja vaihtelee alueen ja vuoden mukaan, mutta on parempi toimia etuajassa kuin liian myöhään

Metsänomistajan kannattaa siten tarkistaa vanhat kuusikkonsa ilmojen lämpiämisen jälkeen. Siinä vaiheessa kun kuolleet kuuset pudottavat neulasensa, kirjanpainajat ovat jo niistä karanneet.

Lämpiminä kesinä kirjanpainajat pystyvät kahteen lisääntymiskertaan. Siksi vanhat kuusikot on syytä tarkistaa toisen kerran keskikesän jälkeen. Kirjanpainajien tuoreet iskeymät näkyvät purukasoina kuoren päällä.

"Viime vuosina alkukesät ovat olleet kylmiä ja sateisia, joten kirjanpainajien havaitseminen on ollut vaikeata. Tänä vuonna iskeymät ovat näkyneet helpommin poutaisten ja lämpimien säiden ansiosta."

Alustavien havaintojen perusteella kirjanpainajia on tänäkin vuonna runsaasti samoilla alueilla kuin edellisvuosina. Vanhoja kuusikoita kannattaa siten tarkkailla etenkin Kaakkois-Suomessa.

Toiminnanjohtaja Jarmo Haimila Kaakon metsähoitoyhdistystä kertoo, että lämmin alkukesä on saanut kuoriaiset liikkeelle. Ensimmäiset havainnot niistä on saatu metsässä.

Kymenlaakson metsänhoitoyhdistyksen alueella kaarnakuoriaisia on näkynyt lähinnä tuulenkaatojen kimpussa.

"Tilanne on paljon parempi kuin kolme vuotta sitten. Hyönteistuhojen takia ei ole vielä jouduttu tekemään hakkuita", toteaa toiminnanjohtaja Jari Ursin.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Lämmin toukokuu sai kirjanpainajat parveilemaan – Luke tarkkailee kannan kasvua entistä useammalla seurantapisteellä

Kuusettumisen huippu taittunut, Pohjois-Suomessa metsiä uudistetaan männylle

Puun tuonti pysyi miljoonassa kuutiossa tammikuussa

Aarre: Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä tai vaikkapa siirappina