Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Metsä

Uusi Motti-ohjelmisto arvioi hinnan energiapuulle

Metsäntutkimuslaitos julkaisi viime vuoden lopulla uuden version metsänkasvatusta mallintavasta Motti-ohjelmistosta. Uusien kasvumallien lisäksi ohjelmisto kertoo nyt, paljonko ja minkälaista energiapuuta metsästä saa.
Kimmo Haimi

Metsäntutkimuslaitos Metlan kehittämä Motti-ohjelmisto arvioi eri metsänkäsittelytoimenpiteiden, kuten varhaisperkauksen, taimikonhoidon, lannoituksen ja pystykarsinnan, vaikutuksia puuston kasvuun ja tuotokseen sekä metsänkasvatuksen kannattavuuteen.

Nyt uusitussa versiossa voidaan myös arvioida energiapuun korjuun vaikutuksia puuntuotokseen ja metsänomistajan tuloihin. Edellinen versio on vuodelta 2007.

”Motti on kehitetty metsäalan ammattilaisille päätöksenteon ja neuvonnan apuvälineeksi. Metsänomistaja voi myös itse tarkastella metsän kasvuennusteita kiertoajan loppuun saakka syöttämällä metsäsuunnitelman kuviotiedot Mottiin”, tutkija Saija Huuskonen Metlasta kertoo.

”Ohjelmiston avulla on helppo havainnollistaa metsän kasvu graafeina ja taulukkona.”

Motilla ennustetaan metsikön kehitys joko uudistamisesta alkaen tai olemassa olevan puuston mittaustiedoista lähtien, ja se toimii kivennäis- ja turvemaiden eri kasvupaikoilla koko Suomessa. Kasvumallit on laadittu pitkään seuratuista, lähes koko maan kattavista inventointiaineistoista.

”Kasvumallit sopivat tasaikäiselle metsälle. Eri-ikäisrakenteiselle metsälle malleja ei tässä ohjelmistossa ole”, Huuskonen sanoo.

Motti-ohjelmiston voi ladata ilmaiseksi verkosta osoitteessa http://www.metla.fi

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Iso lihasikala Huittisten Murronkylässä valmistui haastavaan hetkeen, mutta yrittäjillä on uskoa tulevaan – "Kotimainen sianliha on kaupoille tärkeä tuote, josta ne eivät varmasti halua luopua”

Kuitupuusta saisi paremman hinnan, mutta energiapuuta kertyy enemmän – lue kokeneen puunmyyjän vinkit harvennuspuuston kauppatavan valintaan

"Kustannuskriisi lyö tuottajia oikein kunnolla"

Monen viljelijän palkka sulaa olemattomiin, kun polttoaineen, energian ja lannoitteiden hinnat nousevat humisten