Metsä

Vihdanteon maailmanmestari opastaa: Näin valmistat kunnollisen saunavihdan

Oikea tekniikka ja terävä puukko takaa viimeistellyn lopputuloksen.

Käytä vihdan teossa rauduskoivua. Vihdan keskelle voi kuitenkin asettaa hieskoivua tai jopa suopursua paremman tuoksun saamiseksi.

1) Vihdan teko aloitetaan siteestä. Valitaan yksittäinen varpu, jonka oksat karsitaan ja kuori raapataan molemmin puolin puukolla. Älä käytä kantovesaa sidontavitsana.

2) Aseta sidontavitsan tyvi jalan alle ja aloita vitsan kiertäminen latvasta. Kierteitystä ei löysätä välillä pois käsien välistä.

3) Kiertäminen jatkuu vitsan tyvipäätä kohti. Loppuun jätetään 8 sentin kiertämätön pätkä. Kiertämisen jälkeen sidontavarpu kuoritaan kokonaan ja tyvestä muotoillaan terävä.

Sidontavitsa voi olla joko hieskoivua tai rauduskoivua.

4) Valmiin siteen jälkeen ladotaan tasamittaisia oksia vihtaan noin 45 kappaletta siten, että lehtien nurja puoli tulee ylöspäin. Näin lehdet eivät tartu ihoon kiinni. Puolessa välissä lados käännetään ja toinen puoli ladotaan samalla tavalla. Vihdan tulisi olla muodoltaan viuhkamainen ja hieman litteä.

5) Kun vihta on riittävän iso, sidotaan siteen terävä pää edellä kädensijasta lävitse pujottamalla. Muista kiertää sidettä vielä ennen sitomista. Siteen latvusta jätetään näkyviin 15–20 senttiä, joka taivutetaan varpujen suuntaisesti kämmenen alle.

Käytä vihdan ladonnassa rauduskoivua, sillä sen lehdet ovat hieskoivua kestävämpiä vihdottae.

6) Kiepauta side kahdesti kädensijan ympäri ja pujota solmuun molempien kierroksien alta. Kiristä tiukalle.

7) Pujota siteen pää kädensijan lävitse uudestaan noin 10 sentin päähän ensimmäisestä sidoksesta. Pyöräytä side kädensijan ympäri. Pujota uusi sidos solmuun ja kiristä. Pujota vielä toisen kerran solmuun ja kiristä voimakkaasti.

Riittävästi kierretty sidontavarpu kestää kovaakin kiristystä.

8) Tasaa oksien päät puukolla, mutta varo siteen loppupäätä vielä tässä vaiheessa.

9) Lisää jäljellä olevaan siteeseen kierteitä. Työnnä teroitettu pää samaan kohtaan mistä se tulee ulos, pujota oksien sekaan sidoksen alle ja jätä lenkille noin 7 senttiä oksien päiden ulkopuolelle. Pyöräytä lenkki kahdeksikon muotoon.

10) Viimeistele kädensija miellyttäväksi puukolla.

Pidä vihtaa saunassa kylmässä vesiastiassa ja kuivaa käytön jälkeen. Älä jätä vihtaa kuumille lauteille tai kuumaan veteen.

Talvea varten vihdan voi säilöä pakastamalla. Paras tapa on laittaa niputettu tuore vihta vakuumiin. Toinen tapa on vihdan pusertaminen tiukaksi makkaraksi ja sen niputtaminen tuorekelmuun. Ota vihta pois pakastimesta ja aseta se sulamaan huoneenlämpöön tai kylmään veteen.

Harjoitus tekee mestarin.
Katso uusin video
Lue lisää

Kuka tuolla asuu?

Pädöksiä

Miehet tiloissaan

kasvien tuoksutaikaa