Metsä

Virolaisyhtiö suunnittelee miljardin euron sellutehdasta Tarton alueelle

Tehdas muuttaisi puuvirtoja Itämeren alueella. Tällä hetkellä Viro vie raakapuuta Suomeen ja Ruotsiin.
Ville-Petteri Määttä
Kuvituskuva. Sellutehtaan investointipäätös on määrä tehdä vuonna 2019.

Virolaisyhtiö Est-For on käynnistänyt miljardin euron biojalostamohankkeen. Kyseessä olisi toteutuessaan Viron kaikkien aikojen suurin teollinen investointi.

Johtaja Margus Kohava kertoi STT:lle, että Est-For haluaa rakentaa tehtaan Tarton lähelle. Viron valtion kanssa on juuri käynnistetty kaavoittaminen tehdasta varten.

"On paljon eri mahdollisuuksia, mihin tehdas tulisi Tarton ympäristössä", Kohava arvioi.

Suunniteltu tehdas tuottaisi 700  000 tonnia havu- ja koivusellua vuodessa. Viron hanke on selvästi pienempi kuin Metsä Groupin 1,2 miljardin euron investointi Äänekosken uuteen biojalostamoon. Äänekosken tehtaan kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia.

Est-Forin tehdasta voi kuvata suurehkoksi. Sen kapasiteetti olisi jonkin verran enemmän tai vähemmän kuin useimmilla suurilla sellutehtailla Suomessa.

"Tehdas käyttäisi havu- ja koivupuuta sekä metsähaketta", Kohava kertoo.

Raaka-aineesta kaksi kolmannesta tulisi Virosta ja yksi kolmannes Latviasta.

Tehdas muuttaisi puuvirtoja Itämeren alueella. Tällä hetkellä Viro vie raakapuuta Suomeen ja Ruotsiin. Tukkipuulle on Virossa käyttöä sahoilla ja vaneritehtailla, mutta sellutehtaiden tarvitsemalle kuitupuulle on vain vähän jalostajia.

Kohavan mukaan hanke on hidas prosessi, joka on vasta alkuvaiheessaan.

Investointipäätös on määrä tehdä vuonna 2019. Rakentaminen alkaisi seuraavana vuonna. Tuotanto käynnistyisi vuonna 2022.

Jos hanke onnistuu, se kasvattaisi yhtiön mukaan Viron bruttokansantuotetta 1,1–1,4 prosenttia. Vienti kasvaisi 250–350 miljoonalla eurolla.

Tehtaan ansiosta bioenergian osuus Viron energian tuotannosta lisääntyisi 34–45 prosenttia.

Katso uusin video
Lue lisää

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna

Viina ei virtaa Virossa enää pikkutunneille saakka – alkoholin yömyynti kielletään koronatartuntojen vuoksi

Susi Virossa ja Suomessa

Vai käytetään Suomen hidaskasvuista, laadukasta puuta vessapaperiin? Mielipidekirjoitus vastaa epäilyihin Kainuun sellutehdashankkeesta