Metsä

Yle: Kotimaisesta kuusesta kitaraan yhtä hyvä sointi kuin trooppisesta puusta

Soitinrakennuksessa on perinteisesti pidetty parhaina materiaaleina sademetsien puulajeja. Tutkimuksen mukaan pohjoiset puulajit soivat yhtä hyvin kuin sademetsienkin puulajit, uutisoi Yle.
Markku Vuorikari
Kitaroiden valmistukseen sopivia puulajeja selvitetään EU-rahoitteisella tutkimuksella.

Kitaranrakennuksen opettaja Anssi Nuutinen toteaa Ylelle, että tutkimuksen lopputulos ei ollut yllätys, sillä kotimaisten puulajien ominaisuudet ovat olleet tiedossa jo pitkään.

"Ihminen kuulee paljon silmillään. Sokkotesteissä ammattilaisetkaan eivät osanneet erottaa toisistaan trooppisten ja kotimaisten puiden sointia", Nuutinen sanoo.

Ylivoimaisesti paras soitinmateriaali on Nuutisen mukaan kuusi, jota on lentokoneidenkin rakentamisessa aikoinaan käytetty paljon.

"Se on todella kevyttä ja jäykkää. Kuusta käytetään kielisoittimien kantena, koska sen painon ja jäykkyyden välinen suhde on ehdottomasti paras kaikista maailman puulajeista", Nuutinen sanoo Ylelle.

Tutkimuksen takana oleva EU:n rahoittama Leonardo Guitar Research Project pyrkii selvittämään, voisiko akustisten kitaroiden valmistuksessa käyttää muuta puuta kuin trooppista.

Lähtökohtana tutkimukselle oli soitinrakentamisen eettisyys. Perinteisesti kitaroissa on käytetty puulajeja, jotka ovat riistohakattu sukupuuton partaalle.

Lue Ylen uutinen aiheesta.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Loimukoivu sopii kitaran raaka-aineeksi

Aarre: Juha Ruokangas tekee kitaroita puusta: ”Työ vie niin paljon aikaa, että rikastumaan ei pääse”

Runopuu rakentaa erikoispuusta soittimia ja koruja – "nykyiset puut ovat höttöisempiä kuin aiemmin"

Loimukoivu nousee arvoonsa kitaran kannessa