Metsä

Ylen MOT: Biopolttoaineet lisäävät ympäristöongelmia

Ympäristö- ja metsä-alan tutkijat arvostelivat Suomen hallituksen tavoitteita lisätä metsäbioenergian käyttöä ilmastonmuutoksen torjumisessa.
Raisa Kyllikki Karjalainen
Kaidin biojalostamohanke sai heinäkuussa EU:lta 90 miljoonan euron suuruisen tuen.

Ylen MOT-ohjelmassa (maanantaina 12.9.) ympäristö- ja metsä-alan tutkijat arvostelivat kovin sanoin Suomen hallituksen biotalouslinjauksia. Hallituksen tavoitteena on lisätä metsien vuosittaisia hakkuita yli 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa biotalouden tarpeisiin.

Tutkijoiden mukaan puupohjaisten biopolttoaineiden tukeminen lisää ympäristöongelmia.  

"Kun puun käyttöä lisätään, niin me siirrämme metsien hiilivarastoa osittain ilmakehään. Vaikutus voi olla niin suuri, että se itse asiassa kiihdyttääkin ilmastonmuutosta lähivuosikymmenten aikana", Suomen Ympäristökeskuksen tutkija Sampo Soimakallio sanoi lähetyksessä.

Myös Helsingin yliopiston professori Olli Tahvonen leimasi biopolttoaineiden tukemisen "hulluksi".

Tahvosen mielestä metsien rooli ilmastonmuutoksen torjujana painottuu nyt liikaa metsien käyttöön.

"Metsäpohjaisiin biopolttoaineisiin ollaan suuntaamassa kaikesta päätellen runsaasti julkisia tukia. Julkisilla tuilla siis tuetaan hiilidioksidipäästöjen tuotantoa ja ilmastonmuutoksen kiihtymistä", professori sanoi.

Tutkijoiden mielestä puupohjaisiin biopolttoaineisiin tehtyihin investointeihin sisältyy riskejä.

"Investoinnit, jotka perustuvat ilmaston kannalta puutteelliseen EU-politiikkaan, voivat yhtäkkiä tulla hyvin kannattamattomiksi", Tahvonen haastoi.

Biopolttoaineiden käyttö ja metsien hiilinielut ovat jälleen tapetilla, kun Euroopan komissio antoi Suomelle kesällä tiukat uudet päästövähennystavoitteet. EU:n mukaan Suomen tulisi vähentää liikenteen, maatalouden ja asumisen päästöjä lähes 40 prosenttia.

Vaakakupissa painavat myös EU:n ilmastotavoitteet vuodelle 2030. Kasvihuonekaasupäästövähennysten lisäksi uusiutuvan energian osuus tulee nostaa EU-tasolla vähintään 27 prosenttiin.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) katsoo, että Suomi kykenee hoitamaan EU:n päästötavoitteet. Hänen mielestään biopolttoaineet antavat Suomelle etulyöntiaseman ilmastonmuutoksen torjunnassa.

"On selvää, että biopolttoaineiden avulla hallituksen tavoite esimerkiksi tuontiöljyn puolittamisesta mahdollistuu. Ilman biopolttoaineita siitä olisi mahdotonta puhua", ministeri Mykkänen uskoo.

Lue myös:

MTK:n Hakkarainen: "Hiilinielut kasvavat, vaikka hakkuut lisääntyvät"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Hyvä metsänhoito tuottaa myös lajikirjoa

HS: Markku Ollikainen kohdistaisi päästöpäätökset rehuntuottajille

HS: Kokoomuksen Mykkänen esittää järjestöjen rahoituksen ja Veikkaustuottojen yhteyden katkaisemista

Komissiolta vuotanut lulucf-paperi esittää EU-maille kansallisia hiilinielutavoitteita – "Maakohtaisista luvuista tullaan käymään vääntöä"