Mielipiteet

Omilla valinnoillamme voimme säilyttää työpaikat

Elämme täysin poikkeuksellisia aikoja. Yhteistä vaikeaa kokemusta, jonka tulemme kaikki muistamaan samalla tavalla kuin muita historiallisia, koko ihmiskuntaa koskettavia kriisejä on muistettu.

Koronapandemia uhkaa paitsi terveyttämme myös perustoimeentuloamme, suomalaista työtä. Yritysten toimitusketjut katkeilevat, alihankkijoilla on vaikeuksia toimittaa komponentteja ja materiaaleja. Työntekijöitä sairastuu ja joutuu karanteeniin, tai he ovat pakotettuja hoitamaan läheisiään kodeissaan.

Suurin uhka yrityksille on kuitenkin kassavirran ehtyminen. Kun asiakkaat eivät osta, yrityksen kassavirta tyrehtyy, samalla kun kustannukset säilyvät entisellään.

Palkat, vuokrat, koneiden ja laitteiden leasing-maksut, markkinointi-, viestintä- ja tutkimuskehityskulut – kaikki nämä juoksevat ja syövät yritysten kassaa samalla kun sisään tuleva rahavirta ehtyy.

Yritysten tilanteet vaihtelevat, mutta kaikilla on vaikeaa. Elintarvikkeita ostetaan ja kotitaloudet käyttävät niihin näissä poikkeusoloissa jopa enemmän rahaa kuin aiemmin, kun työpaikoilla ja oppilaitoksissa tapahtunut ruokailu on siirtynyt kotiin.

Muitakin välttämättömiä päivittäistavaroita, kuten siivousaineita, hygieniatuotteita ja esimerkiksi lemmikkien tarvikkeita, ostetaan edelleen, kun on pakko.

Sitten on joukko päivittäistavaroita, joihin kuuluvat muun muassa astiat, vaatteet, lelut, tekstiilituotteet, joiden menekki on käytännössä pysähtynyt. Kaikki muut kuluttajatuoteryhmät, kuten elektroniikka, urheilu, kirjat, ja muut erikoiskaupan tarvikkeet, kuten korut ja vaatteet, kärsivät todennäköisesti isoja kysynnän menetyksiä.

Oma huolestuttava lukunsa on palvelusektori. Yksityiset palvelut työllistävät 1,3 miljoonaa ihmistä Suomessa, mikä on kaksi kolmasosaa koko yksityisestä sektorista. Palveluiden menekki on käytännössä pysähtynyt, kun ulkonaliikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat voimassa ja ihmiset pelkäävät oman taloutensa puolesta.

Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä joutuu irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään, tai on jo tehnyt niin.

Valtio on kerännyt yhteen laajan joukon yritysten toimintaa tukevia toimenpiteitä. Ne kaikki ovat tarpeen ja välttämättömiä. Tästä huolimatta kaikkein tärkein asia yrityksille, ja sitä kautta heidän kyvylleen pitää työntekijänsä töissä, on asiakkaiden ostoista kertyvä kassavirta. Kaupankäynnin tyrehtymistä ei korvaa mikään tukitoimi.

Tässä tilanteessa jokainen meistä voi tehdä vastuullisuusteon suomalaisen työn puolesta. Jos oma tilanne sallii, ostetaan edelleen suomalaisten yritysten tuotteita ja palveluita.

Kun käymme kaupassa, ostetaan välttämättömien tarvikkeiden lisäksi mahdollisuuksien mukaan myös kotiimme kaunistusta ja toimivuutta ja viihtyvyyttä tuovia kotimaisia tuotteita. Ostetaan lapsillemme se lelu, josta hän on haaveillut.

Tehdään sitä remonttia, jota olemme suunnitelleet, nyt kun siihen on enemmän aikaa. Ostetaan lahjakortti palveluun, jota voimme käyttää myöhemmin, kun tilanne rauhoittuu.

Ostoja voi tehdä paitsi kaupassa ja etenkin verkossa. Nyt kun kivijalkakauppoja suljetaan yhä enenevissä määrin, on erittäin hyvä aika katsoa kotimaisten verkkokauppojen tarjontaa, asioida sähköisesti ja ostaa verkkokaupoista suomalaisia tuotteita ja palveluita. Verkkokaupoissa on laaja repertuaari kotimaisia valintoja lukuisilta eri toimialoilta.

Yrityksinä teemme vastuullisuusteon pitämällä henkilöstöstämme huolta. Ei myöskään laiteta kaikkia rahahanoja kiinni vaikeassakaan tilanteessa, sillä se kertaantuu ympärillemme ja osuu meihin itseemme myös, kun rahankierto pysähtyy.

Julkisen sektorin ostajilla on oma vastuunsa siinä, että hankintoja jatketaan ja mahdollisuuksien mukaan myös aikaistetaan. Nyt jos koskaan pitää käyttää niitä hankintalain sallimia keinoja ostaa oman alueen pk-yrityksiltä ja paikallista tuotantoa, joka työllistää.

On paitsi huolehdittava kotimaisen ruuan omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta, myös paikallisista pienyrittäjistä, jotka voivat ketterästi tarjota tuotteita ja palveluita, joita alueellisesti tarvitaan ja jotka takaavat työpaikkojen säilymisen ja verovarojen kertymisen kuntiin kriisin jälkeenkin.

Olemme Suomalaisen Työn Liitossa laskeneet, että jos jokainen suomalainen käyttää kymmenen euroa lisää kuussa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, pitää se 10 000 suomalaista töissä.

Pienellä valinnalla on valtava merkitys. Tämä on todellinen vastuullisuusteko, jokaiselta meiltä, jolla on siihen mahdollisuus.

Tero Lausala

toimitusjohtaja

Suomalaisen Työn Liitto

Kaupankäynnin tyrehtymistä ei korvaa mikään tukitoimi.

Lue lisää