Mielipiteet

Ennätyskuivuus uhkaa puolittaa viljasadot

Samaan aikaan kun maailmaa kurittaa koronavirus (Covid-19), osa Euroopasta on putoamassa polvilleen kuivuuden vuoksi.

Ainakin Puola, Unkari, Romania ja Ukraina kärsivät sateettomimmasta keväästä vuosikymmeniin. Kauden viljasato on jäämässä useissa Keski- ja Itä-Euroopan maissa heikkolaatuiseksi ja vajaaksi, jopa alle puoleen normaalista.

Kuivuus koettelee myös Saksaa, jossa kaksi edellistäkin kevättä ja kesää olivat poikkeuk­sellisen kuivia.

Edellinen ennätyskuiva kesä koettiin vuonna 2018. Silloin eräiden vihannesten hinnat nousivat jopa 30 prosenttia. Noin 8 000 maanviljelijää joutui hakemaan hätäapua, jotta voisi jatkaa toimintaansa.

Saksassa maataloudelle ylimääräistä päävaivaa aiheuttaa kuivuuden lisäksi työvoima­pula. Rajat ovat kiinni koronakriisin vuoksi, eikä erityisjärjestelyin esimerkiksi Romaniasta, Puolasta ja Ukrainasta lennätetty vierastyövoima riitä.

Saksan tarvitsee pelloilleen maaliskuussa keskimäärin 30 000 vierastyöläistä, ja toukokuussa tarve nousee 80 000:een. Viime vuonna Saksan maatalous työllisti kaikkiaan 300 000 kausi­työläistä.

Puolan meteorologisen instituutin (IMGW) sääkatsaus 22. huhtikuuta oli kuin hätähuuto. Edessä on voi olla vuosisadan pahin kuivuus.

Monta vuotta on ollut poikkeuksellisen lämmintä ja kuivaa, ja nyt Puolassa takana on lämpimin ja vähälumisin talvi 30 vuoteen. Keväällä ei ole satanut lainkaan. Jokien vedenpinnat ovat ennätys­matalalla.

Puolan hallitus on laatinut hätäohjelman, jonka avulla laajennetaan vesisäiliöitä ja tehostetaan kastelujärjestelmiä. Pahiten kuivuudesta kärsiville viljelijöille tarjotaan myös taloudellista tukea.

Tilanne on kuitenkin mediatietojen mukaan niin paha, että maan katolisen kirkon piispat ovat ohjeistaneet pappeja rukoilemaan sadetta jumalanpalveluksissa.

Syvästi uskonnollisessa Puolassa kirkko on perinteisesti ollut luotetuin tukipylväs hädän hetkellä. Kirkot ovat koronankin aikaan avoinna, mutta messuihin voi osallistua vain viisi ihmistä kerrallaan. Jumalanpalvelukset radioidaan ja televisioidaan ihmisten koteihin, ja papit ovat tarjonneet uskoville myös drive-in -synninpäästöjä; synnit on voinut tunnustaa auton ikkunasta kadulla tuolilla istuvalle papille.

Lähes 40 miljoonan asukkaan Puola on tärkeä ruoka-aitta EU:ssa. Se tuottaa kolmanneksi eniten viljaa ja vihanneksia ja neljänneksi eniten hedelmiä. Yksittäisistä kasveista Puola on EU:n suurin rukiin, kauran, porkkanan ja omenan tuottaja.

Puolaa hieman suurempi Ukraina on puolestaan yksi maailman suurimmista viljan­tuottajista. Ukraina keräsi viime vuonna ennätyssadon viljaa: 75,1 miljoonaa tonnia.

Tuleva satokausi on vaarassa kuivuuden takia myös Ukrainassa, sillä maan vesi­varat ovat alhaisimmat kuuteen vuoteen, ja jokien vedenpinnat ovat alempana kuin koskaan 100 vuoteen.

Ukrainalaiset leipomot ja myllyt vetosivat jo maaliskuussa maan hallitukseen, jotta se rajoittaisi viljan ja viljatuotteiden vientiä, jotta leivän hinta kotimaassa kyettäisiin pitämään aisoissa. Vienti kuitenkin kasvoi lähes 50 prosenttia huhti­kuun puoliväliin mennessä. Ukraina vie viljaa esimerkiksi Lähi-itään ja Venäjälle.

Romanian maatalous­ministeriö puolestaan arvioi, että kuivuus uhkaa noin kolmelle miljoonalle hehtaarille viime syksynä kylvettyä vehnää, ohraa ja rypsiä. Vehnäsato voi pudota jopa kolmeen miljoonaan tonniin, kun se normaalina vuonna on yhdeksän miljoonaa tonnia.

Romaniassa on ollut kuivaa jo useana vuonna peräkkäin. Kuivuus koettelee erityisesti Itä-Moldaviaa ja Tonavan alajuoksulla olevaa Dobrogean viljelyaluetta.

Huhtikuun alussa Romania kielsi viljan ja leipomotuotteiden viennin EU:n ulkopuolelle, mutta EU-komissio ei hyväksynyt päätöstä, vaan pitää sitä ”kohtuuttomana”.

Koronakriisi ja kuivuus voivat yhdessä olla tuhoisa koktaili varsinkin itäisen Keski-Euroopan maataloudelle. Esimerkiksi Puolassa ja Romaniassa iso osa maatiloista on yhä pieniä, ja viljelijöillä on koronan vuoksi ollut vaikeuksia saada tuotteitaan markkinoille. Pienillä tiloilla ei myöskään ole tehokkaita kastelujärjestelmiä.

Korona ja kuivuus voivat nostaa myös ruuan hintaa rajusti, ja esimerkiksi Puolassa lähes puolet ihmisistä uskoo näin myös tapahtuvan. Puolan hallitus on säätänyt lain, jonka avulla se yrittää estää paikallisia kauppiaita korottamasta ruuan hintaa koronan varjolla.

Myös Saksassa rukoillaan kunnon sateita. Sadekuuroja onkin luvassa, mutta kuurosateet eivät enää riitä pelastamaan tämän vuoden satoa. Nyt tarvittaisiin useiden päivien sadejakso, jotta kuivuuden kovettama maa ehtisi pehmetä ja ryhtyisi imemään vettä.

Tuula Koponen

vapaa toimittaja, joka on korona­jumissa Unkarissa

Osa Euroopasta on putoamassa polvilleen kuivuuden vuoksi.

Lue lisää

Omakotitalojen rakentamisen kieltämisestä keskustellaan kiihkeästi Saksassa – yhdeltä alueelta uudet omakotitalot on jo kielletty

Korona ryöpsähti pienessä Oripään kunnassa – Yle: Tartuntoja useilla maataloustyöpaikoilla

Aiempi menestys ei takaa onnistumista

Voiko maaseutua tuoda?