Mielipiteet

Globaalisti yhdessä koronavirusta taltuttamaan

Vastassamme on nyt virus, joka etenee läpi maiden ja mannerten. Virus on tehnyt tuhoa kaikkialla maailmassa, vaatinut etäisyyttä lähimpiimme ja rajoittanut arkeamme ja evännyt mahdollisuuden moniin yhteisiin tärkeisiin tapahtumiin, vaikkapa hiljattain vappuna.

Tämä pidättäytyminen ja lukemattomien terveydenhuollon ammattilaisten venyminen ympäri maailman ovat auttaneet tasaamaan taudin leviämiskäyrää. Jossain puretaan rajoituksia varovasti, jossain vielä eletään eristyksissä ja sosiaalisen elämän ja talouden tiukoissa rajoituksissa. Erityisen rajuja seurauksia saatetaan vielä nähdä Afrikassa ja eteläisellä pallonpuoliskolla.

Joka tapauksessa meille kaikille on yhteistä, että suunnittelu ja varmuus tulevasta on kaikkialla erittäin vaikeaa.

Nyt on jokaisen oma etu kyseessä. Kukaan ei ole immuuni, eikä kukaan nujerra pandemiaa yksin. Kukaan ei ole varmoilla vesillä ennen kuin kaikki olemme. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa maailman terveydenhuollon tila on vain juuri niin hyvä kuin sen heikoin lenkki. Nyt oma suojamme vaatii myös muiden suojaamista.

Keskuudessamme on ennennäkemätön globaali haaste. Siksi on välttämätöntä, että pelaamme joukkueena. Tarvitsemme maailman parhaan osaamisen rokotteiden ja hoitojen kehittämiseen. Tässä on vahvistettava globaalia terveydenhuoltoa, että ratkaisut ovat käytettävissä kaikkialla, ja erityisesti tässä on pidettävä mielessä myös Afrikka.

Nojaamme G20-maiden sitoumukseen luoda mittava ja koordinoitu yhteinen panostus viruksen torjuntaan. Tuemme Maailman terveysjärjestö WHO:n ja muiden globaalien alan toimijoiden yhteistä kehotusta voimakkaaseen yhteistyöhön.

Siksi käynnistimme hiljattain ACT-hankkeen (Access to COVID-19 Tools Accelerator), globaalin yhteistyön, joka nopeuttaa ja laajentaa tekeillä olevien rokotteiden, hoitojen ja diagnostiikan kehittämistä, saatavuutta ja tasapuolista jakelua. Tässä on pohja todelliselle globaalille liikkeelle koronaviruspandemian torjuntaan.

Haluamme mukaan kaikki, jotka ovat samaa mieltä kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä. Olemme tässä valmiit vetovastuuseen ja vahvaan panostukseen.

Tavoite on kirkas: maanantaina 4. toukokuuta aloitetussa virtuaalisessa varainkeruutapahtumassa haluamme saada aluksi sitoumukset 7,5 miljardin euron rahoitukselle. Tämän verran on akuutti rahoitustarve muun muassa globaalin epidemiavalmiuksien seurantaorganisaation (GPMB) mukaan.

Sitoudumme kaikki rahoitukseen, jolla käynnistämme ennennäkemättömän globaalin yhteistyön tutkijoiden, poliittisten päättäjien, liike-elämän, kansainvälisten järjestöjen ja terveydenhuollon välillä. Tuemme Maailman terveysjärjestö WHO:ta ja olemme kiitollisia vakiintuneiden rahoittajien kuten Bill and Melinda Gates -säätiön ja Wellcome Trust -säätiön avusta.

Kokoamamme varat kanavoidaan käyttäen tunnustettuja globaaleja terveydenhuollon organisaatioita, kuten CEPI, Gavi, Vaccines Alliance, Global Fund ja Unitaid. Näin diagnostiikkaa, hoitoja ja rokotteita saadaan mahdollisimman pian mahdollisimman monen ulottuville pandemian taltuttamiseksi.

Jos saamme kehitettyä rokotteen, jota tuottaa koko maailma – koko maailmalle – teemme välttämätöntä yleistä hyvää tämän vuosisadan tähän asti suurimpaan haasteeseen. Me asiaan sitoutuneet lupaamme tuoda rokotteen saataville kaikille ja kohtuulliseen hintaan.

Tämä on sukupolvemme haaste ja kykenemme siihen kyllä vastaamaan. Laadukas ja kustannustehokas terveysteknologia on toteutettavissa. Parin vuosikymmenen aikana monet elintärkeät rokotteet on saatu myös köyhimpiin maihin käyttöön julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä.

Tämä juoksu ei ole pikamatka. Nyt tähtäämme välitavoitteeseen, mutta olemme valmiita myös maratoniin. Alkurahoitustavoite kattaa vain kipeimmät tarpeet: rokotteen valmistaminen ja jakelu maailman mittakaavassa vaatii huomattavasti enemmän.

Yhdessä meidän on varmistettava mukaan lisää resursseja niin, että kaikille maailmassa saadaan rokotteita, hoitoja ja testausta.

Olemme kansainvälisenä yhteisönä käännekohdassa. Tukeutumalla tutkittuun tietoon ja solidaarisuuteen nyt, luomme tervettä pohjaa yhteiselolle tulevaisuudessa.

K:n kestävän kehityksen periaatteiden ohjaamina voimme nyt valjastaa yhteisöllisyyden voiman varmistamaan, että ketään tässä maailmassa ei jätetä jälkeen.

Tätä on globaali liike koronavirusta vastaan. Yhdessä selviämme kyllä.

Erna Solberg

Norjan pääministeri

Ursula von der Leyen

Euroopan komission puheenjohtaja

Angela Merkel

Saksan liittokansleri

Giuseppe Conte

Italian pääministeri

Emmanuel Macron

Ranskan presidentti

Charles Michel

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja

Tämä on suku- polvemme haaste ja kykenemme siihen kyllä vastaamaan.

Lue lisää

Biden rakentaa länttä uudelleen

THL: Koronatartuntoja raportoitiin 114 – Ahvenenmaalla ei ole todettu yhtään koronatartuntaa kahden viikon aikana

THL: Puolet Suomen väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotteen

Kymmeniä miljoonia annoksia Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei voida käyttää