Rypsiöljyn käyttö polttoaineena maatilalla kannattaa - Mielipidekirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipiteet

Rypsiöljyn käyttö polttoaineena maatilalla kannattaa

Rypsi sopii erinomaisesti moni­puolistamaan viljely­kiertoa, ja rypsirouhe käy hyvin eläinten valkuaisruokintaan. Rypsirouheen lisäksi olisi ekologista hyödyntää omalla tilalla myös ylijäämätuote, puristettu rypsiöljy.

Öljystä saatava tuotto on suhteellisen pieni, mutta öljyn­puristin on silti investointi, joka maksaa itsensä takaisin jo parissa vuodessa.

Rypsin jalostaminen polttoaineeksi on helppoa verrattuna fossiilisten öljyjen jalostamiseen. Öljyn puristaminen kuivatuista rypsinsiemenistä onnistuu yksinkertaisilla ruuvi­puristimilla.

Kylmäpuristamalla siemenistä saadaan puristettua öljyä yleensä 25–30 prosenttia, mutta kuumennettavilla öljypuristimilla sitä voidaan saada jopa yli 30 prosenttia.

Kuumennettavilla öljy­puristimilla rypsinsiemenistä irtoaa fosforia öljyn sekaan, mikä ei ole hyväksi etenkään polttomoottorikäyttöön. Fosfori karstoittaa venttiilejä ja suuttimia.

Rypsiöljyn annetaan seistä astiassa muutamia viikkoja ulkolämpötilasta riippuen, jolloin sakka painuu pohjaan ja öljy voidaan ottaa pinnasta suoraan käyttöön.

Puhdas rypsiöljy vastaa ominaisuuksiltaan lähes dieseliä, ja sitä voidaan sekoittaa dieselin sekaan. Rypsiöljyn viskositeetti on kuitenkin 15 kertaa suurempi kuin dieselin, ja sen leimahduspiste (320 ºC) on myös korkeampi kuin dieselin (70 ºC).

Ominaisuuksiensa vuoksi rypsiöljyn polttaminen vaatii dieseliä korkeamman lämpö­tilan palaakseen puhtaasti. ­Dieselin energian saavuttamiseksi tarvitaan noin 3,3 prosenttia enemmän rypsiöljyä. Rypsiöljy ja diesel sekoittuvat toisiinsa, eikä polttoaine­säiliöitä tarvitse tyhjentää.

Puhtaan rypsiöljyn käyttö vaatii esilämmityksen, jos halutaan öljyn palavan puhtaasti konetta karstoittamatta. Rypsiöljyn palamisominaisuudet vastaavat lähes täydellisesti dieselöljyä, mikäli se lämmitetään 140 asteeseen. Käytännössä vaaraton taso saavutetaan jo moottorin käyttölämpötilassa.

Rypsiöljyä voidaan käyttää sellaisenaan öljylämmityksessä, jos käytössä on moniöljypoltin.

Moniöljypolttimessa on esilämmitysjärjestelmä, joka alentaa öljyn viskositeettia ja parantaa öljyn palamista lämmittämällä sen 140 asteeseen ennen palamista. Rypsiöljy toimii erinomaisesti esimerkiksi kuivurin polttoaineena.

Rypsiöljyn käyttö traktorin polttoaineena on hankalampaa kuin dieselin, koska traktoreiden polttoainejärjestelmät ovat kehitetty dieselin ominaisuuksien mukaisesti.

Jakajapumppumalliset polttoainejärjestelmät eivät välttämättä käy rypsiöljylle. Se soveltuukin varmimmin rivipumpullisiin polttoaine­järjestelmiin.

Rivipumppu ei tarvitse polttoainevoitelua, koska se saa voitelunsa moottoriöljystä. Rivipumppu ei ole myöskään niin tarkka polttoaineen ominaisuuksista tai puhtaudesta kuin muut polttoaineen syöttöjärjestelmät.

Traktorikäytössä rypsiöljy toimii rivipumpullisessa koneessa. Käytettäessä puhdasta rypsiöljyä traktorissa, jossa ei ole rypsiöljyn esilämmitystä, kylmäkäynnistys on hankalaa, ja ennen moottorin lämpiämistä kone saattaa karstoittua.

Kylmäkäynnistys on ratkaistu kaksoistankkijärjestelmällä, jossa moottori käynnistetään tavallisella dieselöljyllä ja moottorin lämmettyä siirrytään käyttämään joko aitoa rypsiöljyä tai rypsiöljyn ja dieselin sekoitusta.

Rypsiöljy olisi kannattavaa jo sen vuoksi, että se on paljon ympäristöystävällisempää polttaa kuin polttoöljy. Rypsi säilyy siemenenä varsin pitkään, mutta puristettu öljy ei säily kuin vuoden verran ja tiiviissä astiassakin vain noin pari vuotta.

Vaikka rypsiöljy ei riittäisi kaikkiin tilan töihin, sitä voidaan puida varastoon ja käyttää esimerkiksi joka toinen vuosi.

Rypsiöljypuristin on helppo siirtää, eikä sen käyttö ajoitu vain sesonkiaikaan. Näin ollen se voisi olla useankin viljelijän yhteisomistuksessa. Yhteishankinta mahdollistaa myös tehokkaamman puristimen oston, kun sellaisen hankinta ei yhdelle tilalle olisi kannattavaa.

Öljynpuristimia on saatavilla useita erilaisia, ja laadukkaan, pienituottoisen puristimen saa jo noin 4 000 eurolla.

Jasmine Blomberg Miikka Kinnunen Juho Kotovuori Leena Pöksyläinen Savonia-ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoita
Puhdas rypsi­öljy vastaa ominai­suuksiltaan lähes dieseliä.
Lue lisää

Raakaöljyn hinta rajussa nousussa – bensan keskihinta kohoaa laiskasti perässä

Valkuaisen riittävyys turvataan öljykasveilla

Talousmies Tero Heikkinen otti viljakaupan ohjat Avenassa – mallia elintarvikeyrityksen johtoon tuli jo lapsuudenkodista

Tavoitteena kolminkertaistaa kotimainen rypsin ja rapsin tuotanto – Viljelijän Avena Bernerin korottaa öljykasvien sopimuslisiä