Mielipiteet

Ainoa britti Euroopan komission puheenjohtajana

Roy Jenkins (1920–2003) oli brittien ensimmäinen ja todennäköisesti myös ainoaksi jäävä Euroopan komission puheenjohtaja.

Toisessa maailmansodassa saksalaisten koodien murtajana kunnostautunut Roy Jenkins valittiin ensi kerran Britannian parlamentin alahuoneen jäseneksi 24-vuotiaana 1945, kun Labour saavutti historiallisen suuren vaalivoiton. Tuota parlamenttipaikkaa hän piti 32 vuotta eli vuoteen 1977 saakka.

Sinä aikana Jenkins toimi työväenpuolueen hallituksissa sisäministerinä ja valtiovarainministerinä. Sisäministerinä hän jäi historiaan vapaamman avioerolain ja aborttilain sekä seksuaalisen syrjinnän kieltävän lainsäädännön toimeenpanijana ja teatterin sensuurin lopettajana.

Valtiovarainministerinä 1967–1970 hän tuki pääministeri Harold Wilsonin tarkan punnan politiikkaa. Valtiontalouden säästöjen ja vuonna 1967 tehdyn 14 prosentin devalvaation ansiosta Britannian maksutase­alijäämä muuttuikin ylijäämäksi vuosina 1967–1970.

Kansantalouden vahvistuminen mahdollisti palkansaajille hyvän reaalipalkkojen kehityksen. Tuota aikaa kuvaa hyvin riemukas televisiosarja Mennään bussilla, jossa päähenkilöt Stan ja Jack juhlivat näitä palkankorotuksia erilaisten kommelluksien siivittäminä.

Kesällä 1975 labourin hallituksen pääministeri Harold Wilson käynnisti vaalilupaustensa mukaisesti kansanäänestyksen EEC:n jäsenyydestä.

Maan ay-liike sekä Labourin vasen laita olivat tuolloin hyvin laajasti Euroopan talousyhteisön jäsenyyttä vastaan. Silti Roy Jenkins asettui puolueensa valtavirtaa vastaan ollen kyllä- puolen äänitorvi ja keulakuva.

Kansanäänestyksessä 67 prosenttia äänestäjistä kannatti Britannian pysymistä Euroopan talousyhteisöissä.

Wilsonin syrjäytti vuonna 1976 puheenjohtajan paikalta Jim Gallaghan, jonka myötä linja siirtyi vasemmalle. Labourin uuden puheenjohtajiston viitoittamat talouspolitiikan linjaukset eivät enää istuneet Jenkinsin järkeen. Niinpä hän lähti mielellään Brysseliin komission puheenjohtajaksi vuonna 1977.

Gallaghanin vasemmistolainen linja karkotti äänestäjiä jopa työväenpuolueen sisä­piiristä. Kun toukokuun 1979 historiallisten parlamentti­vaalien alla lehdistö haastatteli Harold Wilsonin vaimoa, tämä kertoi aikovansa äänestää Margaret Thatcherin johtamia konservatiiveja.

Euroopan komission puheenjohtajana Jenkins oli keskeinen vaikuttaja, kun luotiin EMS- ja ERM-järjestelmät, joilla EU maiden valuuttojen vaihteluväli rajattiin 1977. Tuolloin luotiin myös suuntaviivat yhteisvaluutta eurolle.

Jenkinsin puheenjohtajakausi komissiossa kesti viisi vuotta. Sen loppuvaiheessa hän katsoi ajan Britanniassa olevan kypsä maltilliselle ja liberaalille vasemmistopuolueelle, koska labour oli liukunut yhä syvemmälle sosialistisen utopian tielle Gallaghanin seuraajaksi 1980 valitun Michael Footin johdolla.

Puolueen sosiaalidemokraattinen siipi eli niin sanottu neljän kopla, Shirley Williams, David Owen, Bill Rodgers ja Roy Jenkins, perusti maalis­kuussa 1981 oman puolueen, joka otti nimekseen SDP (Social Democratic Party). Jenkins oli SDP:n parlamentti­edustaja alahuoneessa vuodet 1982–1987.

Vuonna 1988 SDP ja liberaali­puolue yhdistyivät nykyisin vaikuttavaksi liberaalidemokraateiksi.

Vuodet 1988–1997 Jenkins istui Hilleheadin Paronin arvo­nimellä liberaalidemokraattien ylähuoneen parlamenttiryhmän puheenjohtajana. Sen tehtävän lisäksi hän toimi Oxfordin yliopiston kanslerina vuosina 1987–2003 eli kuolemaansa saakka.

Poliitikon uran ohella Jenkins oli merkittävä kirjailija. Hän kirjoitti kaikkiaan 19 kirjaa, joista arvostetuimmat teokset ovat elämäkerrat Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltista sekä Britannian pääministereistä Winston Churchillista ja William Gladstonesta.

Roy Jenkins oli naimisissa 58 vuotta (1945–2003) Jennifer Morrisin kanssa mutta oli tunnettu laajemmastakin naismenestyksestä. Ensimmäinen sivuvalloitus oli Ranskan salaisen palvelun vakooja Barley Alison ja toinen ranskalaisen diplomaatin puoliso Helena Tiné.

Omalla tavallaan vakooja­maailmaa sivuava oli myös suhde James Bondin luojan Ian Flemingin lesken Ann Flemingin kanssa 1970-luvun alussa. Suhteesta kuultuaan Harold Wilson luonnehti Jenkinsin olevan enemmänkin sosiaalinen kuin sosialisti.

1960-luvun alussa alkanut suhde konservatiivipoliitikko Ian Gilmourin vaimon Lady Carolinen kanssa kesti 40 vuotta. Melkein yhtä pitkään säilyi rakkaus kirjakustantaja Mark Bonham Carterin vaimon Leslie Bonham Carterin kanssa. Viimeinen uusi valloitus oli Englannissa asunut Jackie Kennedy Onassiksen sisko ruhtinatar Lee Radziwill.

Matti Hukari

elintarviketieteiden maisteri, joka toimii kestävän kehityksen asiantuntijatehtävissä

Jenkins oli keskeinen vaikuttaja, kun luotiin EMS- ja ERM-­järjestelmät.
Lue lisää