Mielipiteet

Koirat ovat parhaat ystävämme

"Eläin on aina hyvä. Ihminen on tappaessaan paha", kirjoittaa inarilainen Tinja Myllykangas.

Parhaat ystäväni koko ikäni ovat olleet koiria. Koira antaa meille kaikkensa, niin meidänkin tulee antaa heille.

Se että ihminen saa elämäänsä niin iloisen ja pirteän kaverin kuin koiran, on parempi kuin sata jänistä. Koiran kanssa saa elää onnellisena ja oppia elämältä luonnollisempaa elämää kuin pelkästään ihmisten keskuudessa. Usein koirat jopa pelastavat ihmisiä ja ennen kaikkea aina auttavat.

Jos on saanut kunnian saada koiran ystäväkseen – aidon ja rehellisen ystävän – sitä pitäisi vaalia kaikin voimin. Kuin auringon valo ja vesi, koira antaa voimia.

Meillä on mieheni kanssa yli 80 rekikoiraa. Rakastamme ja arvostamme niistä jokaista. Jokainen on kuin ainoamme, todella tärkeä. Mutta aina joskus susivihan sokeuttamat metsästäjät tai poromiehet tappavat koiria, unohtaen kokonaan koiran ja ihmisen ystävyyden.

Meiltä tapettiin tänä talvena koiranpentu, joka ei missään nimessä ajanut poroja tai tehnyt mitään pahaa. Alaskanhusky­pentu juoksi omaa tietämme Angelintielle, josta kelkkaileva poromies ajoi koiran tienlaitaan ja tappoi pennun siihen. Vain pahuuttaan.

Ikivanhoissa eläinkirjoissa Suomen susista on kirjoitettu, että susi on raatelevin petoeläin. Ihan hirveän hurjasti on kuvailtu täysin normaalia eläintä. Ennen ajateltiin niin, mutta kyllä moni nykyäänkin. Meillä on kotona puolisusiakin erittäin hyvinä ystävinämme ja ne ei kyllä ole lainkaan hurjia.

Eläin on aina hyvä. Ihminen on tappaessaan paha, varmasti nykymaailman kurjin olento muita lajeja kohtaan.

Haluan tällä kirjoituksella kertoa, että koiranhenki on korvaamaton. Monia eläinlajeja pidetään ihmisravinnoksi mutta koira on ihmiselle koko elämänilo ja voima. Meille meidän koiramme on koko maailma. Pidämme niistä parhainta mahdollista huolta ja annamme niille kaiken aikamme.

Silti joskus joku koirista juoksee liian kauas, riittää että vain omassa metsässämme, ja tulee tapetuksi lähes välittömästi täällä poronhoitoalueella. Laki ei sitä salli, kuinka silti niin voi olla?

Usein on väitetty että koirat ajaisivat poroja ja niistä olisi vaaraa poroille. Omalla kotipihallamme on poroja eivätkä koiramme aja niitä, vaan antavat olla rauhassa. Koiramme ovat lihavia ja onnellisia, eivät karkaile eivätkä ole vihaisia.

Ja vaikka kuinka sudet söisivät poroja, ei niitäkään kuulu tappaa. Porot ovat poromiehillekin ravintoa. Miksei ne olisi samaa susille?

Ihminenkin voi olla hieno olento, kunhan näkee ympäröivän luonnon ja arvostaa sitä.

Lue lisää

Yle uutiset: Nuori urossusi kuoli jäätyään auton alle Kankaanpäässä

Eroavat parit kiistelevät koirista yhä useammin ja jopa käräjillä asti – "Paperit kuntoon, kun vielä rakastetaan ja hymyillään"

Tunnistatko nämä koirasi oireet? – Koirien suu- ja iensairaudet jäävät helposti huomaamatta

Lähes 8 500 susihavaintokirjausta Tassu-järjestelmään – vuoden takaiseen verrattuna pari- ja laumahavaintojen yhteismäärä on kasvanut lähes tuhannella