Kolumnit

Tuet pois kaikilta

Tuure Kiviranta
Kolumnit 18.10.2017

Maaseudun ja kaupunkien välinen vastakkainasettelu nousi jälleen alkusyksystä pinnalle. Toistuva kaava kulkee, että ensin pääkaupunkiseudulta joku pikkujulkkis provosoi maaseudun aiheuttamasta taakasta helsinkiläisille, ja siitä maaseudulla sisuunnutaan.

Ihmeellinen juupas eipäs -väittely saadaan aina aikaan siitä, kuka maksaa ja kenen elämisen. Kuka jaksaa moista lässytystä kuunnella vuodesta toiseen? Tehdään nyt niin, että jokainen elättää ihan itse itsensä. Loppuu se iänikuinen jauhanta, kuka on maksumies ja ketkä loisivat.

Lopetetaan asumistuet, yritystuet, maataloustuet, työttömyyskorvaukset sekä valtion avustukset metroille ja peräkylien siltarummuille. Lopetetaan myös eläkkeet. Jokainen säästäköön itse vanhuudenturvansa.

Samalla voidaan myös lopettaa virastojen siirtely sinne tänne sekä kaikki yritystoimintaa koskeva sääntely ja kyttääminen. Ilman tukia työvoima liikkuisi tehokkaasti sinne, missä töitä on tarjolla, eli tällä hetkellä maaseudulle ja maaseudun keskuskaupunkeihin.

Cap-, sote- ja maakuntauudistus hoituisivat kaikki näin yhdellä kertaa. Lakkauttamalla.

Jos kaikki tuet, tullit ja typerät sääntelyt lopetettaisiin Suomen esimerkistä myös muualla maailmassa, alkujärkytyksen jälkeen asiat voisivat lutviutua ihan mukavasti markkinatalouden ja ihmisten mieltymysten mukaisesti.

Ruokakin maksaisi sitten oikean hintansa, maataloustuella ei enää tuettaisi kaupunkilaisten ostoksia alhaisina hintoina eivätkä tuet valuisi konekauppiaille tai pellonvuokraajille.

MTK:ssa siirryttäisiin tukien siilipuolustuksesta tekemään tulevaisuus itse. Ehkä lopultakin ryhdyttäisiin ajattelemaan, että 2000-luvulla tilojen pitäisi tuottaa ehdottomasti ruuan lisäksi energiaa.

Saksassa sikatilat hankkivat tulonsa huonojen lihan hintojen aikaan biokaasulla. Biokaasun tuotanto olisi auttanut Suomessakin viime vuosien maidon ja lihan hintojen laskuissa. Olisi auttanut myös tämän vuoden kadossa. Ja auttaisi seuraavissakin ruokaan kohdistuvissa hintakriiseissä.

No joo, Saksan biokaasutuotanto on ollut tukivetoista. Mutta luulisi kaupunkilaistenkin ajavan mieluummin biokaasuautoilla kuin ydin- tai hiilivoimaa käyttävällä sähköautolla.

Vai olisiko sittenkin sivistynyttä ja arvokasta, että oman navan lisäksi jokainen katsoisi välillä, miten läheisillä menee? Ja olisiko se hienon valtion merkki, että yhteiskunta tarjoaa avun ja turvan ihmisille, joilla eivät sukulaiset ole lähellä ja naapurillakin on jatkuva kiire?

Kyllä se olisi. Tukien avulla ruuan saanti on turvattua ja työpaikat säilyvät hiukan varmemmin Suomessa. Osa tuista tulee veroina takaisin, joskus veroja saattaa jopa kertyä enemmän kuin on tuettu. Maksuttoman koulutuksen maassa vaikeisiin oloihin syntynyt lapsi saa mahdollisuuden kouluttautua ja pärjätä paremmin kuin omat vanhempansa.

Jätän osaltani sosiaalipolitiikan, aluepolitiikan ja kaikenlaisen tuki-ideoinnin politiikoille ja virkamiehille. Tehtävä ei ole helppo, kun rahalla on taipumus rajoittaa hyviä ideoita. Toivottavasti kansa on valinnut parhaimmistonsa asioista päättämään.

Itse maksan sillä aikaa iloiten veroni ja autan aina kun pystyn. Osa verorahoista ei ehkä kohdistu parhaiten, mutta valtaosalla tehdään paljon hyvää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit