Kolumnit

Ruokakauppa kiroaa tulevan valvojansa

Jussi Martikainen
Kolumnit 24.11.2017

Ministerin kannattaa katsoa työryhmänsä perään. Toimeksiannosta piittaamattomat voi heittää ryhmästä ulos.

Kappas! Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Matti Aho täyttää tänään 60 vuotta. Evira on keskeinen toimija siinä viljelijöiden ja viranomaisten ketjussa, joka takaa suomalaisen maataloustuotteen huippulaadun ja turvallisuuden.

Satuimme Ahon kanssa muutama viikko sitten samaan seminaariin Mikkelissä. Aiheena oli byrokratian purku. Aho ja muu Eviran väki sai tuottajilta kiitokset siitä, kuinka virasto on oppinut ottamaan heidän arkensa huomioon.

Aho painotti viljelijöiden ja viranomaisten hyvää yhteistyötä ruokaturvan takaajana. Tulokset puhuvat puolestaan. Onnea päivänsankarille! (Matti Ahon syntymäpäivähaastattelu, s. 14).

Suomalaisen viljelijän tuotteet ovat laadultaan maailman huippua. Ongelma on, ettei maailman parhaan ruuan tuottaminen elätä viljelijää. Vaikeita vuosia on takana useita ja yksi sellainen taas täyttymässä.

Tuottajien hermot ovat kireällä. Kaikki ymmärtävät, että raha pitäisi saada tuottajahintoina markkinoilta. Suomen tuottajahinnat ovat kuitenkin jopa muuta Eurooppaa heikommat. Paljon paremmin eivät pärjää ruuan jalostajatkaan.

Vaikeuksien keskellä viljelijän ja teollisuuden katseet ovat kääntyneet kauppaan – se tekee hyvää tiliä ruualla suhdanteista ja markkinatilanteesta riippumatta. Keskittynyt kauppa on vahva ostaja. Ruokaketjun epäsuhtainen tulonjako myrkyttää ilmapiiriä.

Merkittäviä asioita on tapahtumassa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) asetti syksyllä työryhmän valmistelemaan uutta elintarvikemarkkinalakia. Laki toisi markkinoille valvojan, ruokamarkkina-asiamiehen, joka voisi puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin. Leppä haluaa uudelle viranomaiselle vahvat valtuudet. Esitystä laista odotetaan tammikuun loppuun mennessä.

Työryhmässä ovat ruokaketjusta edustettuina Päivittäistavarakauppa PTY, Elintarviketeollisuusliitto ETL ja tuottajien MTK. Valmistelu ei ole riidatonta. Kauppa kiroaa tulevan valvojansa. Viimeksi maanantaina kuultiin Ilmajoella PTY:n suurimman jäsenen S-ryhmän kantana, ettei ruokamarkkina-asiamiehelle ole tarvetta.

Yhdessä teollisuuden kanssa kauppa vetoaa vuoden vanhaan tutkimukseen, joka näiden tulkinnan mukaan kertoo, ettei ruokaketjussa ole ongelmia. Myös MTK kuului tutkimuksen teettäjiin, mutta tulkitsee tuloksia eri tavalla.

Ruokamarkkina-asiamies tarvitaan välttämättä. Maaseudun Tulevaisuuden viime kesänä teettämä tutkimus toi esille runsaasti kelvottomia kauppatapoja, joilla kauppa kyykyttää ruokayrityksiä. MTK:n avaama kysely on lyhyessä ajassa tuonut jo noin 30 epäilyä hyvien kauppatapojen rikkomisesta.

Kaupan, ETL:n ja MTK:n tutkimuksessa pelkästään kysymyksistä sopiminen kesti puoli vuotta. MT:n tutkimuksesta se erosi siten, ettei siinä saanut kysyä ongelmista, joita tiedettiin olevan.

Ministeri Lepän kannattaa katsoa työryhmänsä perään. Toimeksiannosta piittaamattomat voi heittää ryhmästä ulos.

Riippumatonta valvojaa ei tarvitse pelätä niiden, joiden toiminta on asiallista. Epäasiallisten tapojen siivoaminen on kaikkien etu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit