Kolumnit

Rajamiehet tarkkana, Putin pinkaisee kentälle

Antti Kantola
Kolumnit 12.02.2018

Kuningas jalkapallo kumartaa presidentti Putinia.

Tatjanan ja muidenkin kannattaa pitää huivista kiinni tänä vuonna, sillä Venäjä järjestää kesä-heinäkuussa jalkapalloilun MM-kisat.

Tömiseekö taas taistelutanner ja unohtuvatko rajamuodollisuudet, kun itänaapurimme isännöi kisoista isoimpia.

 

Vilkaistaan historiaan, tässä sattumia Neuvostoliitto-Venäjän aiemmista suurkisatempauksista.

Vuosi 1979: Moskovan kesäolympialaisiin valmistautuva Neuvostoliitto miehittää Afganistanin.

Vuosi 2014: Sotšin talviolympialaisia isännöinyt Putinin Venäjä valtaa Krimin, joka on osa Ukrainaa.

 

Krimin miehitys alkoi vain muutama päivä Sotšin olympialaisten jälkeen. Olympiatuli oli juuri ja juuri sammunut. Juhlapuheiden fraasit maailmanrauhasta olivat vielä melkein kuultavissa kisanäyttämöillä, jotka Putinin lähipiirin oligarkit olivat urakoineet.

Krimin anastaminen oli Putinille pelkkä sprintti.

Kremlin atleetti osoitti monipuolisuutensa, kun uskaltautui myös pitkälle matkalle: Venäjän avustamat ja aseistamat kapinalliset aloittivat Itä-Ukrainassa sodan Ukrainan hallituksen joukkoja vastaan.

Itä-Ukrainan sota on venähtänyt olympiadin mittaiseksi. Se jatkuu yhä, vaikka ylittääkin uutiskynnyksen valitettavan harvoin. Sodassa arvioidaan kuolleen 10 000 ihmistä. Tätä sotaa käydään keskellä Eurooppaa.

 

Olympiavuonna 1980 Neuvostoliitto ei miehittänyt ainoatakaan valtiota. Ylikuntoinen puna-armeija marssi Afganistaniin jo joulun 1979 tienoilla.

Yleisurheilukentällä noin aikainen startti tuomittaisiin varaslähdöksi.

Varastamiseksi CCCP:n aggressio tulkittiin myös kansainvälisoikeudellisesti. Punainen kortti tuli kaikin tuomariäänin.

Tai no, ollaanpa tarkkana: Ainakin Itä-Saksasta ja Kekkoslovakiasta löytyi oikeusoppineita, jotka näkivät miehityksen ystävyytenä, yhteistyönä ja avunantona alistetuille afgaaneille.

Kremlin ykköstykki Brežnev laitureinaan Gromyko ja Ustinov vähät välitti vapaan maailman tuomareiden vislauksista. Pillit soivat turhaan, punakoneen telaketjutrio jatkoi jyräämistään suostumatta jäähylle.

Pysyvän jäsenen veto-oikeudellaan Moskovan mafiaveljet taklasivat YK:n turvallisuusneuvoston.

 

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sen MM-kisat maailman seuratuin urheilutapahtuma. Satelliittien aikakaudella kisoja seuraa miljardeissa laskettava yleisömäärä.

Mestaruuskisojen isännyys on kuin taivaan lahja Venäjälle. Krimin laittoman anastamisen jälkeen boikotein paitsioon pakotettu hylkiö palaa keskikentälle. Kuningas jalkapallo kumartaa presidentti Putinia.

Se on varmaa, että Moskovan propagandakoneisto hyödyntää momentuminsa maksimaalisesti. Jälleen kerran urheilu valjastetaan politiikan pelivälineeksi.

 

Viheriölle päästetty Vladimir ”Vova” Putin on arvaamaton peluri.

Leppoisa höntsääjä hän ei ole, pikemminkin hanakka polviin potkija, jonka mieluusti pelaa omilla säännöillä.

Joku on jopa arvellut, että hän käyttää sääntökirjan sivuja samassa toimessa, jossa muut turvautuvat mänttäläisiin tissue-tuotteisiin.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit