Kolumnit

Eniten ärsyttää tämä

Tuure Kiviranta
Kolumnit 13.02.2017

Sanoilla "tämä", "tässä", "tiesitkö" huijataan ihmisiä päivittäin.

Pirteän hokeman mukaan "eniten v…ttaa kaikki".

Moni asia on kuitenkin hyvin, joten ei minua läheskään kaikki tällä hetkellä ketuta. Mutta tämä minua ärsyttää.

Sanoilla "tämä", "tässä", "tiesitkö" huijataan ihmisiä päivittäin. Niillä luvataan lehtien verkkosivujen otsikoissa yllättäviä paljastuksia, mutta totuus on useimmiten lattea.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat otsikoi sen, että Tuusulan pormestariksi ei ole hakijoita muotoon: "Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy".

Yle näytti viime viikolla mallia arvoitusotsikolla: "Yksinkertainen malli toimii: Ylilääkäri onnistui poistamaan neurologian osaston hoitojonot". Vastaus oli puhelimen käytöllä.

Uutisia lukiessa voi tietysti äänestää sormillaan ja jättää klikkikalastelut avaamatta.

Jos uutisen otsikossa on "Tämä" tai jokin muu arvoitus, ei siinä varmasti ole mitään tärkeää.

Sodista ei uutisoida ”"ämä maa käytti tätä asetta tähän valtioon", eikä terrori-iskuista kerrota otsikolla "Täällä tapahtui näin kauheaa".

Tärkeät asiat kerrotaan niin kuin ne ovat. Ne ovat itsessään kiinnostavia, niitä ei tarvitse naamioida arvoitusten tai tyhjien lupausten taakse.

Kaikessa on tietysti kyse rahasta.

Mediatalot tekevät lähes mitä tahansa, jotta saavat jutuilleen klikkauksia. Klikkausten määrä kerrotaan mainostajille, joiden harteilla lehtien rahoitus entistä enemmän lepää journalismin siirtyessä ostettavista paperilehdistä vapaasti selattavaan verkkoon.

Ylellä ei tällaista mainosrahan tarvetta ole, mutta silti myös Yle harrastaa verkkosivuillaan "Tältä näyttää" -otsikoita.

Kysymys herää, miksi? Miksi luottamus laatujournalismiin pitää väkisin itse pilata?

Tämättelyn lisäksi ottaa päähän huippu-etuliitteen viljely.

Maatalousneuvonnassa Suomessa jonkin asteista monopolia pyörittävä organisaatio on nimennyt osan työntekijöistään huippuosaajiksi.

Joka kerta tittelin kuullessa ärsyttää, mutta myös naurattaa. Maatalouden ollessa EU-ajan pahimmassa kannattavuuskriisissä vaatii melkoista itsekunnioitusta neuvoja jaellessaan kertoa olevansa huippuosaaja.

Hyvä, että huiput ovat nyt tulleet esiin. Ehkä kriisit tästä ratkeavat, kun heitä kuunnellaan.

Koomisuuden olisi ehkä voinut välttää käyttämällä esimerkiksi erityisasiantuntija nimikettä.

Huippu-etuliite on lisätty viime vuosina moneen muuhunkin henkilöön kuin maatalousneuvojiin. On huippupoliitikkoja, ja muun muassa Pekka Himasta esiteltiin huippufilosofina hänen tehtyään Kataisen Jyrkille strategiat.

Oikeat "huiput" eivät etuliitteitä tarvitse, kuten oikeat uutiset eivät tarvitse klikkiotsikoita.

Kekkosesta voi puhua vain Kekkosena ja Kennedyistä tarvitsee mainita etunimi vain siksi, etteivät veljekset mene sekaisin. Adjektiiveja oikeat suurmiehet eivät nimensä eteen kaipaa.

Mutta valitukset sikseen, moni asia on hyvin. On lopulta ihan sama onko otsikossa "tämä" tai esiintyykö joku huippuosaajana. Vesi virtaa joissa, eläimet juoksevat metsissä ja aurinko nousee aamuisin.

Ja vaikka Suomessa on uutisten mukaan kauhea kriisi päällä ja tulevaisuus pilalla, on ruoka kuitenkin halpaa ja sitä riittää roskiinkin heitettäväksi.

No, kaikille ei riitä. Ja monella on oikeita vaikeuksia. Muistetaan katsoa välillä toistemme perään, eikä valiteta turhasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit