Kolumnit

Haetaan kaupasta hilpeenä kaljaa

Jouko Kyytsönen
Kolumnit 24.04.2017

Mikä on kansanterveyden suurin vihollinen: tupakka, viina, olut, rasva vai sokeri?

Hallitus on sitä mieltä, ettei ainakaan olut. Ruokakaupasta alkaa pian saada keskiolutta vahvempaa 5,5-prosenttista nelosolutta ja limuviinaa.

Tupakan suhteen ollaan oikealla tiellä. Tupakan polttaminen ja saatavuus vain vaikeutuu jatkossa. Hintaa voisi kyllä vielä korottaa reilusti. Tupakkaahan polttavat enää lähinnä ne, jotka eivät siitä ole eroon päässeet.

Rasva on hyvä oikeissa paikoissa ja sokeri. Mutta nyt puhutaan alkoholista, koska lakia uudistetaan.

Alkoholihaitat maksavat julkiselle taloudelle miljardin vuodessa ja päälle tulee työajan menetys. Tuhat kuolee. Alkoholi aiheuttaa krapulapäiviä ja sairastumisia, riitoja ja perheväkivaltaa.

Vahvan oluen ja viinien tuloa ruokakauppaan puoltavat sanovat, että ongelma on väkevien suurkuluttajat. Mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan asia ei kuitenkaan ole niin, vaan kokonaiskulutus ratkaisee.

Nelosen tulo ruokakauppaan tappaa 150 ihmistä vuodessa ja vie 1 500 sairaalaan, THL arvioi. Mitä helpommin alkoholia on saatavissa ja mitä halvempaa se on, sen enemmän sitä juodaan ja sitä enemmän se aiheuttaa haittoja.

No mitä tekee hallitus: Helpottaa saantia ja alentaa hintaa panimoiden ja kaupan tukemana.

Kauppoihin tulee vahvan oluen lisäksi limuviinaa eli alle 4,8 prosenttista hyvänmakuista sekoitejuomaa. Pitkään vähentynyt nuorten alkoholin kulutus kääntyy kasvuun. Samalla kysynnän ja tarjonnan kasvu kaupoissa alentaa hintaa.

Hallitus on aiemmin alentanut viinan ja oluen veroa tuonnin kasvun vuoksi. Nyt siihen ei enää voi vedota, kun Viro aikoo korottaa alkoholiveroa tuntuvasti.

Soteuudistukseen tehdään muutoksia lausuntojen perusteella. Kannattaisi tehdä alkoholilakiinkin.

Kansanedustajille pitäisi antaa vapaat kädet äänestää laista omantunnon mukaan. Jos ydinvoimasta annetaan, niin miksei sitten alkoholista. Alkoholiin kuolee tuhansia, ydinvoimaan ei ketään.

Olen monen asian vapauttamisen puolesta: Taksin, apteekin, aukioloaikojen. Katsastus on hyvä esimerkki. Mutta alkoholin kanssa pitää olla tarkkana.

Vahvan oluen sallimisen sijaan pitää mennä toiseen suuntaan. Ruokakaupoista saatavaa keskiolutta voisi laimentaa lievästi.

Tämä on alkoholin vapauttajien mukaan jo vanha virsi; nyt on nyt aika toinen, suomalaisen pitää saada olla sivistynyt maailmankansalainen, joka maistelee arvokkaasti olutta ja viiniä, ruuan kanssa ja ilman.

Tuo on kuitenkin täysin puppua suomalaiset tuntien. Mitä halvemmalla saa, sen enemmän juodaan.

Keskiolutta on ehdotettu aiemmin laimennettavaksi prosenttiyksikön eli 4,7 prosenttiyksiköstä 3,7:ään Ruotsin tapaan. Kulutus vähenisi tutkimusten mukaan liki kymmenesosan ja kuolemat 350 vuodessa.

Kansa tyrmää: Maku heikkenee eikä prosentit riitä mihinkään.

Ilmainen ehdotus päättäjille: Alennetaan puoli prosenttiyksikköä.

Jos yksi prosenttiyksikkö oluessa vähentää sata miljoonaa euroa haittoja, niin puoli prosenttiyksikköä vähentää 50 miljoonaa. Eikös sekin ole jo aika paljon.

En usko, että puoli prosenttiyksikköä juuri makua heikentää tai juomistapoja muuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit