Kolumnit

Maalaisjärki unohtunut koirien ruokinnassa

SARI PENTTINEN
Kolumnit 21.12.2011

Sari Penttinen: ”Koira ei ole kasvissyöjä.”

Lemmikkiruokateollisuus on valtava bisnes. Sen markkinointikoneisto on onnistunut loistavasti, iso osa lemmikkien omistajista suhtautuu lähes kritiikittömästi teollisuuden valmistamiin tuotteisiin.

Kun mainoksessa sanotaan, että lemmikkisi tarvitsee tasapainotettua ruokaa, josta se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, kuka rohkenee jättää tällaiset ihmenappulat syöttämättä?

Koiranomistajia on melko helppo jakaa ryhmiin sen perusteella, miten he suhtautuvat koiransa ruokintaan.

On ihmisiä, joiden koirat ovat niin valtavan herkkiä ja vaivaisia, että niille voi huoletta antaa vain vettä, tai korkeintaan jotain hypoallergiaekstrasensitive-kuivamuonaa.

On sekaruokkijoita, jotka antavat vaihdellen esimerkiksi kuivamuonaa, kotiruokaa ja raakoja ruhonosia.

On raakaruokkijoita, jotka syöttävät vain kasviksia, luita ja lihoja koirilleen.

Ja on markettiruokkijoita, jotka ostavat koiralleen kauppareissun yhteydessä kuivamuonasäkin halvimman hinnan perusteella.

Jokaisen koiranomistajan ei ole tarpeen tuntea koiran fysiologiaa ja anatomiaa läpikotaisin, jotta hän saisi pidettyä lemmikkinsä hengissä ja tyytyväisenä. Tarkka perehtyminen vitamiini- ja hivenainetarpeisiin ei ole myöskään välttämätöntä.

Hyvä lähtökohta voisi olla kuitenkin tiedostaa, että eläimen ja ihmisen ruuansulatuselimistöt ovat erilaiset.

Koira on lihansyöjä ja sillä on lyhyt suolisto. Sen suolisto on tottunut työskentelemään nopeasti ja tehokkaasti. Liha täyttää sen elimistön ravintoainetarpeet, ja rasva on polttoainetta moottorille. Koira ei ole kasvissyöjä, sen suolisto hyödyntää erittäin huonosti tai ei ollenkaan esimerkiksi kasviksia tai viljatuotteita.

Mistä ihmeestä onkaan saanut alkunsa ajatus siitä, että raaka jauheliha olisi koiralle vaarallista tai haitaksi? Miten kummassa koiriemme esi-isät ovatkaan selvinneet, kun ne ovat syöneet niin raakoja ruhonosia, kypsennettyjä ihmisravinnon jäännöksiä kuin myös näitä samoja tuotteita pilaantuneina, kompostissa muhineina?

Vaikka koirien ulkonäköä on jalostettu vimmatusti, on jalostettu vain ulkonäköä, ei suoliston pituutta tai sen tapaa toimia.

Esimerkiksi kotimainen lemmikeille tarkoitettu jauheliha tehdään lihantarkastuksessa hyväksyttyjen teuraseläinten elimistä ja ruhonosista, jotka eivät päädy elintarviketuotantoon.

Ihmislääketieteen puolella ollaan jo kauan sitten tehty johtopäätöksiä liiallisen hygienian aiheuttamista riskeistä ihmisen terveydelle ja yliherkkyyksien kehittymiselle. Liiallinen hygienia koskee myös liian steriiliä ruokaa, jota ei pitäisi suosia. Esimerkiksi lasten valmisruuat ovat elotonta ravintoa, joka ei kehitä riittävästi suoliston mikrobistoa.

Kumpi on turvallisempaa, syöttää koiralle herkuksi kiinalaisessa puruluutehtaassa valmistettu, naudannahasta tehty, savuaromilla höystetty puruluu vai raakaa suomalaisen naudan sääriluuta?

Puruluistahan löytyy tasaisin väliajoin salmonellaa, vaikka moni saattaa pitää niitä hyvin tautivapaina ja turvallisina tuotteina.

Raa’an sääriluun järsiminen on mitä mainiointa ajanvietettä, mikä puhdistaa myös hampaita hammaskivestä. Kypsennettyjä luita ei koiralle pidä antaa säröilyvaaran vuoksi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT