Kolumnit

Petri Paperimies paljon vartijana

Jouni Kemppainen
Kolumnit 19.05.2017

Saako Sari Sairaanhoitaja seuraajan? Petri Paperimiehellä on paljon pelissä.

Metsäteollisuus on tällä hetkellä Suomessa paljon vartijana. Pakkauskartongit, sahatavara ja sellu käyvät kaupaksi, yhtiöt tekevät mellevää tulosta ja maakuntien tehtaat kiskovat koko Suomen taloutta nousukiitoon.

Osaksi menestyksestä haluavat myös työntekijät. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala totesi lehtemme haastattelussa (MT 17.5.) liittonsa jäsenten odottavan selvää palkankorotusta. Vanhala odotti myös neuvottelupöytään Metsäteollisuuden vanhaa vaatimusta niin sanotun ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Tällä tarkoitetaan Paperiliiton sopimuksia matalapalkkaisempien työntekijöiden pääsyä paperitehtaisiin.

Yhdistelmä on kiinnostava ja työmarkkinoiden näkökulmasta vaarallinen. Konfliktin lisäksi siinä on vakavampi vaara koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Tästä sopimuksesta saattaa tulla kallis, meille kaikille.

Erityisen huolestuneina metsäalan tapahtumia seurataan kahdessa muussa viennin kannalta keskeisessä työnantajaliitossa. Teknologiateollisuus ja Kemian teollisuus jäivät kahdestaan ajamaan maltillista vientialojen palkkaratkaisua, kun Metsäteollisuus irtosi kokoonpanosta.

Jo aiemmin Metsäteollisuus erosi Elinkeinoelämän keskusliitosta. Vahvassa vedossa olevat metsäpatruunat halusivat ratkaista oman alansa työehdot ja kilpailukyvyn itse. Nyt sitten odotetaan, miten se heiltä sujuu.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen suhtautuu Paperiliiton korotusvaatimuksista huolimatta luottavaisesti siihen, että työehdoista ja palkoista sovitaan syyskuun loppuun mennessä (MT 17.5.).

Jos Pärssisen aikataulu pitää ja korotus jää matalaksi, kaikki on valtakunnassa hyvin. Mikäli palkankorotus ja sopimusteksteihin kirjatut lisäedut työntekijöille nousevat korkeiksi, mikä on pelättävissä, koko syksyn työmarkkinakierros uhkaa riistäytyä käsistä.

Muut alat eivät hevillä suostu Paperiliittoa alempiin korotuksiin. Aiemmalta liittokierrokselta muistissa on Sari Sairaanhoitajan saavutus. Tuolloin julkisen alan liitot saivat kokoomuksen kannattamina läpi korotukset, jotka levisivät tuhoisasti myös yksityisille työpaikoille.

Nyt asialla on Petri Paperimies. Vaikka vienti vetää hyvin ja talous kasvaa, kilpailukyky paranisi edelleen, jos korotukset jäisivät maltillisiksi. Samalla työllisyys kohenisi ja verotulot lisääntyisivät. Maltti olisi jälleen kerran valttia.

Muutaman kuukauden päästä koko Suomen kannalta keskeinen työmarkkinakierros on täydessä vauhdissa. Oman mausteensa kokonaisuuteen ennättivät jo heittää Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtajan Jarkko Eloranta. He vaativat hallitusta toteuttamaan kiky-sopimusten yhteydessä hallituksen lupaamat veronalennukset (MT17.5.).

Hallitus on pahaenteisesti pysynyt hiljaa vaatimusten osalta. Sen tulkinnan mukaan kiky-kompensaatiot on saatettu jo tehdä.

Muutenkin hallitus joutuu odottamaan syksyn palkkakierroksen käynnistymistä pelonsekaisin tuntein. Maan talous on vuosien odottelun jälkeen kääntynyt kasvuun, vienti vetää ja työllisyyskin kohenee monin paikoin. Jos liittojen työmarkkinakierros riistäytyy käsistä, kasvun oraat on tuhottu ennen aikojaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit