Kolumnit

Tehoton rakentaminen köyhdyttää koko Suomea

Niklas Holmberg
Kolumnit 25.09.2017

Maailma on mennyt eteenpäin, raksalla eletään 70-lukua.

Helsinkiläisessä mediassa on jälleen kerran herätty mollaamaan maalaisia ja kehumaan kiihtyvää muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle.

Tarina on vanha, mutta tällä hetkellä se pitää erityisen huonosti paikkansa, kun Suomen talouskasvua vetävät maakuntien teollisuuden ja matkailun investoinnit.

Ei silti, myös pääkaupungin tiedotusvälineitä kehtaa kehua, kun aihetta on. Helsingin Sanomat kertoi pari viikkoa sitten erinomaisessa artikkelissaan, kuinka rakennusalan tuottavuus ei ole 40 vuoteen juurikaan parantunut.

Yksi kaaviokuva kertoi paljon. Maatalouden ja teollisuuden tuottavuus on suunnilleen viisinkertaistunut 1970-luvun puolivälistä. Palvelualat ovat tehostuneet hieman, mutta rakentaminen ei juuri lainkaan.

Myöhästyneet metrot, vuotavat uudet kerrostalot ja pystyyn homehtuvat koulut kertovat, että suurta edistystä ei ole tapahtunut myöskään rakentamisen laadussa. Maailma on mennyt eteenpäin, raksalla eletään 1970-lukua.

Syitä kehitykseen on haettu huonosta projektijohtamisesta ja urakoiden loputtomasta ketjuttamisesta. Työmailla seistään kädet taskussa, odotellaan tavaraa ja korjaillaan edellisten virheitä.

Perussyy rakennusalan tehottomuuteen on kuitenkin kilpailun puute. Loputon kaupunkien kasvu, hintojen nousu ja avokätiset tukiaiset pitävät huolen siitä, että asunnoille löytyvät ostajat kovista hinnoista ja huonosta laadusta huolimatta.

Maataloudessa tehostumisen takana on ollut pakko. Hyöty ei ole jäänyt viljelijöille. Se on valunut kuluttajille ja kaupan tehottomuuden paikkaamiseen.

Rakentamisen tehottomuus on Suomen pahimpia ongelmia. Yhä suurempi osa kansantuotteesta ja kansalaisten varallisuudesta kuluu betonin valamiseen Kehä kolmosen sisäpuolelle.

Kaupungistumisen väitetään nostavan tuottavuutta, kun ihmiset sullotaan pieneen tilaan. Tuon pienen tilan rakentaminen kuitenkin syö koko kansantalouden tuottavuutta. Elementtitaloihin ja asumistukiin pumpatut miljardit voisi sijoittaa vaikka vientiteollisuuteen tai liikenneyhteyksien parantamiseen.

Suomi rakennettiin sodan jälkeen uudelleen. Nyt maata rakennetaan kolmanteen kertaan ja erittäin kovaan hintaan. Käynnissä on historiallinen tulonsiirto, jossa muuttotappioalueiden kiinteistönomistajat köyhtyvät ja Helsingissä asuntoja omistavat ihmiset ja ammattiliitot rikastuvat. Samalla rakennusliikkeet pyörittävät helppoa bisnestään ja kunnat lypsävät uusia asukkaitaan sikamaisilla tonttivuokrilla.

Tauti on paha ja se vaatii kovia lääkkeitä.

Hyvään alkuun päästään leikkaamalla asumistuesta puolet pois ja poistamalla asuntolainojen korkovähennykset ja myyntivoiton verovapaus. Paljon tärkeämpää on kuitenkin palauttaa perusrakennusoikeus maanomistajalle ja rajata kuntien kaavoitusmonopoli yleiskaavoitukseen. Rakennusmääräyksistä pitäisi karsia kaikki, mikä ei ole turvallisuuden kannalta välttämätöntä. Valtio voisi asuntotuotannon sijaan tukea hyödyllisiä hankkeita kuten rataa Jäämerelle.

Pelkään pahoin, että lähivuosina mennään kuitenkin päinvastaiseen suuntaan.

Sosialismin luomia ongelmia korjataan lisäämällä sosialismia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit