Lukijalta

Altian myynti voi lopettaa tuotannon Suomessa

Juha Mäenpää
Ilmajoki, Koskenkorvan kylä
Lukijalta 06.06.2014

Suomen hallitus on laittamassa Altian myyntiin peittääkseen epäonnistunutta taloudenpitoaan. Destia jo myytiin pilkkahintaan, nyt vuorossa on Altia, yhtään onnistunutta valtion omistuksen myyntiä en tiedä.

Kemira GrowHow ja Soklin kaivosoikeudet, A-katsastus, Digita, nyt ekana tulevat mieleen. Rautaruukki ja Fortum-verkot voidaan laskea samaan kastiin. GrowHow ja sen 30 miljardin euron fosforikaivokset myytiin 207 miljoonalla eurolla. Kokoomus on toiminut näissä kaupoissa myyjänä.

Altia on nyt myytävänä tuotemerkkeineen. Kauppalehden hinta arvio on 300 miljoonan euron huitevilla. Samaan aikaan valtio velkaantuu kahdeksan miljardia euroa joka vuosi. Näistä luvuista ymmärtää että Altia myynnillä ei ole juurikaan merkitystä valtion talouteen.

Altian avaimet ovat Rinteen kääntötakin taskussa. Olin tehtaan työntekijöiden kanssa kuuntelemassa myynnistä käytävää lähetekeskustelua eduskunnassa 27.5. Kanta tuli selväksi, kokoomus: Altia myydään. Kokoomuksen välinpitämättömyydestä kertoo myös se että Kimmo Sasi joutui yksin puolustamaan myyntiä. Ei ollut Sankelokaan salissa, ei.

Tiistaina 27.5. Rinne vakuutti eduskuntatalon portailla, että ei myydä, jos ei saada takeita työpaikkojen jatkumisesta. Eihän niitä ostaja voi taata kuin samoin korulausein. Kahden tunnin päästä talon sisäpuolella Jutta Urpilainen vakuutti hallituksen ja puolueensa kannan: Altia myydään.

Päinvastoin kuin Rinne korupuheissaan, epäilen vahvasti, että mahdollinen ostaja saattaa napata vain nuo tuotemerkit itselleen ja valmistaa jatkossa esimerkiksi Koskenkorvaa tanskalaisesta etanolista. Kuluttaja ei juuri eroa huomaa. Monikaan ei tiedä, että muun muassa isänmaallisesti nimetyt Suomi- ja Tapio-viina ovat Pernord Ricardin tuotteita, tanskalaiseen etanoliin sekoitettuja. Altian myynti on iso riski, ja on mahdollista että Altian tehdas Koskenkorvalla lopetetaan. Finlandia-votkan valmistuksesta on sopimus Brown-Formanin kanssa 2025 vuoteen. Jopa se voi myynnissä purkautua.

Jos tehdas säilyisikin Suomessa, on todennäköistä, että se siirtäisi veronmaksun konserniavustuksina jonnekin kevyemmän verotuksen paikkaan, kuten Naurusaarille. Siellä on sitten tulevien omistajien hauska nauraa partoihinsa.

Viinan valmistus on vain pieni osa Koskenkorvan tuotantolaitoksia.

Voisin jopa sanoa, että viinatehtaan sivutuotteena valmistetaan viinaa (20 miljoonaa kiloa). Ohra käytetään tarkoin hyväksi prosessissa ja siitä saadaan muitakin tuotteita.

Päätuotteita ovat liemirehu karjankasvatukseen (80 miljoonaa kiloa, 200 000 sikaa), hiilidioksidi (20 miljoonaa kiloa, AGA), tärkkelys paperiteollisuuteen (60 miljoonaa kiloa).

Vuosittain alueelle tuodaan 12 500 rekkakuormaa raaka-ainetta ja haetaan saman verran, eli yhteensä 25 000 täyttä rekkakuormaa. Lisäksi alueella toimii A-rehu joka edellisten lisäksi valmistaa kuivarehuja karjankasvattajille.

Altia työllistää Koskenkorvalla 25 henkilöä, ja lisäksi tehtaalla työskentelee jo ulkoistettuja henkilöitä 40. Ohraa tehtaalle toimittaa 2 200 viljelijää. Altia käyttää kolmasosan Suomessa myyntiin tulevasta ohrasta. Pieniä kuljetusyrityksiä työllistyy kymmeniä, kuljettajia satoja. Kotimainen ohran valkuainen, joka käytetään rehuteollisuudessa, olisi tosin korvattavissa helposti ympäri maailmaa tuotavalla geenimanipuloidulla soijalla. Mitä jos tuleekin jokin iso kriisitilanne? Altian Koskenkorvan tehtaiden merkitys huoltovarmuuteemme on erittäin suuri.

Edellä mainitut luvut antavat kuvan tehdasalueen kokonaisprosessista, joka vaarantuu kokonaan Suomen hallituksen kapealla katseella: Viinan valmistus ei ole valtion ydinliiketoimintaa. Mitä mieltä on huoltovarmuuskeskus?

Perussuomalaiset ja keskusta eivät ole myynnin kannalla, etenkään kun ovat ymmärtäneet asian laajuuden ja kokonaisvaikutukset. Väistämättä tulee myös mieleen kysymys, haluavatko vihreät tänne geenimanipuloitua soijaa?

Pakostakin tulee mieleen että mikä on seuraava myyntikohde? Voisiko hallitus myydä puolustusvoimat? Tai eduskuntatalon? Saataisiinhan niistäkin rahaa.

Jos kuitenkin hallitus realisoi Altian tulisi se listata pörssiin, siten että valtiolle jää 51 prosenttia osakkeista ja loput myydään kansalle. Lupaan ostaa osakkeita.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT