Lukijalta

Fortumin kannettava vastuunsa vaelluskaloista

Lukijalta 18.10.2017

Fortumin Esa Hyvärinen kertoi vaelluskalojen palauttamisen olevan kansallinen haaste (MT 22.9.). Tuossa lauseessa siirrettiin voimayhtiöiden luoma ongelma yhteiseksi ongelmaksi.

Samoin kerrottiin voimalaitosten olevan WWF:n ja K-ryhmän kampanjan ulko­puolella. Kampanjan, jonka tähtäin on poistaa turhia nousuesteitä vaelluskalojen tieltä.

WWF ja K-ryhmä ovat pääuomasta lähtevien sivu-uomien kunnostajia, joissa syntyvät vaelluspoikaset laskeutuvat pääuomaan ja siitä edelleen mereen tai järveen voimalaitosten alapuolelle.

Jos vesi­voimaloissa ei ole kalatietä takaisin ylempiin synnyinvesiin ja edelleen sivu-­uomiin, niin muut tahot tekevät turhaa työtä.

Fortumin hitsaamaan Montan kiinniottolaitteeseen (katiska) kulutetut yli 2,5 miljoonaa euroa todistavat sen että ongelma on voimayhtiöissä. Se haluaa ylläpitää vesitulppaa. Osa katiskan rahoituksesta tuli hallituksen kärkihankevaroista.

Vesilaki lähtee siitä että haitan aiheuttaja maksaa. Tässä tapauksessa Fortum.

Vuonna 2010 valmistuneessa Suomen ympäristö­keskuksen tekemässä julkaisussa (Luonnon­mukaisten ohitusuomien suunnittelu rakennetussa vesistössä – Lohen palauttaminen Oulujokeen) tehtiin selvitykset luonnon­mukaisista ohitusuomista koko Oulujoen pituudelta. Lukuun ottamatta Merikoskea, koska siellä jo sellainen on.

Julkaisu sai yleisen hyväksynnän tuolloin. Kannattaa tutustua. Suunnitelma toteutettuna Oulujoki tuottaisi yli 50 000 smolttia vuodessa.

Pelkästään Montan kohdalla tuollainen luonnonuoma olisi tullut maksamaan vain 0,5 miljoonaa euroa.

Tällaisessa uomassa vaellus­kalat pystyisivät kutemaan ja näin siis myös lisääntymään itsestään sekä kulkemaan ylä- ja alavirtaan.

Loistava esimerkki ohitus­uomasta saatiin Imatralta. Sinne rakennetussa kaupunki­purossa on toisena vuonna koekalastuksessa löytynyt huikaiseva määrä taimenen poikasia.

Fortumin ongelma oli se, että ohitusuomaan pitäisi juoksuttaa vettä. Siksi he päätyivät katiskan rakentamiseen. Se ei tuo kaloja alavirtaan päin. Ylisiirretyt kalat jossakin alasvaelluksen vaiheessa kerääntyvät ylimmän voimalaitoksen yläpuolelle.

Fortum on myös viime aikoina alkanut puhua kalatie­hävikistä. Uusi hämmennyssana. Kirjoituksessaankin väittävät että murto-osa kalateitä pitkin nousevista kaloista saavuttaisivat yläpuoliset kutualueet. Propagandaa.

Heillä on tähän populaatiomallinnuksia, joita emme toistaiseksi ole nähneet. Katiskalta Fortum kuljettaa vaelluskalat ylävirtaan säiliöautoilla, jolloin kalat stressaantuvat ja ovat huonovointisia kuljetuksen jälkeen. Tästä on näyttöä ja johan sen sanoo järkikin.

Katiskateattereilla vesi­voimayhtiöt pelaavat jälleen vain aikaa ja väistävät todellista vastuuta. Se on sitä heidän mainostamaansa pitkäjänteistä yhteistyötä paikkakunnilla.

Vesitulppien ylläpidosta kärsivät etenkin ne lukuisat yrittäjät, jotka ovat riippuvaisia matkailusta. Myös alle­kirjoittanut.

Sivistyksen tasoa voi mitata sillä, kuinka kohtelee luontoa.

Jan Erik Arponen

Nastola

Aiheeseen liittyvät artikkelit