Lukijalta

Kaupungistuminen lisää eriarvoisuutta

Lukijalta 18.10.2017

Monet näkevät kaupungistumisen etenemisen luonnonlakina kärkiniminään Juhana Vartiainen, Osmo Soininvaara ja Jan Vapaavuori. Vapaavuori väitti, että kaupunkien menestys ei ole maaseudulta pois eikä maaseudun menestys kaupungeilta pois. Väite on hataralla pohjalla haja-asutusalueiden osalta (MTV3 7.10.).

Kaupungistuminen on jo suurelta osin vienyt haja-­asutusalueilta työikäisen väestön ja lähes kaikki palvelut kaupunkeihin tai ainakin kunta­keskuksiin. Jäljelle jäävät maatalousväestö, kestävyys­vaje-eläkeläiset, muutamat kaupat ja kaljabaarit. Näin kaupungit kaventavat oleellisesti haja-asutus­alueiden työllistämis- ja menestymismahdollisuuksia.

Soininvaara väittää, että innovoivina menestyvät kaupungit pystyvät valtionosuuksien avulla tarjoamaan paremmat olot haja-asutusalueiden asukkaille, koska heitä on niin vähän. Mutta miltä Soininvaarasta tuntuisi, jos hän saisi kuulla olevansa veronmaksajien elätti?

Yhä suuremman osan brutto­kansantuotteesta odotetaan tulevan palveluista, jotka ovat matalapalkka-aloja. Ryntäys kaupunkeihin nostaa asuntojen ja vuokrien hintoja. Halvat vuokrat ovat utopiaa ilman asumistukea.

Samalla maaseudulla asuntojen arvot putoavat rajusti. Kaupunkiasunnon ostajasta tulee asuntovelallinen. Näin muutto kaupunkeihin vaikeutuu. Kohtaanto-ongelma kasvaa.

Yhdeksi ratkaisuksi ministeri Anne Berner (kesk.) esitti työssäkäyntialueiden laajentamista halventamalla junalla matkustamista vapauttamalla se kilpailulle. Samalla työn ja perheen yhteensovittaminen vaikeutuu.

Esimerkiksi Tampereen seudulta Helsinkiin pendelöijä on poissa kotoa noin puoli vuoro­kautta. Näin puolisosta tulee yksinhuoltaja, joka käy työssä, hoitaa kodin, vie ja hakee lapset päiväkodista, koulusta ja harrastuksista.

Ovatko pendelöijät ja heidän puolisonsa vireitä, hyvin tuottavia työntekijöitä? Eikä Alepan kassa voi tehdä työtään junassa tai etänä. Entä kauempana asuvat yövuoroja tekevät?

Tätä eriarvoistumiskehitystä ja tuloeroja kiihdyttää digi­talisaatio, koneäly ja robotisaatio korvaamalla monet keski­luokankin työt. Ei kaikesta keskiluokan väestä – puhu­mattakaan vähemmän koulu­tetuista ja syrjäytyneistä – saada koulu­tuksellakaan huippu­osaajia. Nytkin jo halutaan helpottaa osaajien saamista ulkomailta.

Näissä oloissa työn tarjonta tuskin lisää työllistymistä. Hyvin monet joutuvat kaavaillun perustulon tai perustilin varaan yrittäen haalia työtä sen päälle.

Risto Moisio

Tampere

Aiheeseen liittyvät artikkelit