Lukijalta

Kiertotalous edellyttää toimia

Lukijalta 27.10.2017

Ilahduin lukiessani Maaseudun Tulevaisuudesta (MT 18.10.) Sitran hiilineutraalin kiertotalouden työryhmän johtajan Mari Pantsarin artikkelin uudesta, nykyistä talous­malliamme tehokkaammasta, kiertotaloudesta.

Jo otsikossa hän toteaa uudenlaisen talousmallin välttämättömyyden tulevaisuuden Suomelle maailmanlaajuisen niukkuuden vuoksi.

Kolumnille varatun rajallisen tilan vuoksi hän kuvailee talousmallia ymmärrettävästi melko lyhyesti. Siirtymisen aikataulu ei kuitenkaan jää epäselväksi, pian. Siirtymä toteutetaan Pantsarin mukaan joko hallitusti tai pakolla raaka-aineiden ehtyessä.

Pantsar kehuu suomalaisten jo aikanaan eläessään maatalous­valtaisessa yhteiskunnassa ymmärtäneen säästämisen, kierrättämisen ja vanhan korjaamisen merkityksen. Näiden arvojen hän sanoo vallitsevan tulevassakin yhteiskuntamallissa.

Tälle Sitran lanseeraamalle kiertotalouden mallille tuo mielenkiintoista kaikupohjaa Siltala-kustantamon juuri julkaisema elämänkerta kalastaja Pentti Linkolasta. Linkola on jo vuosikymmeniä pitänyt julkisuudessa globaaleja aiheita liikakansoituksen ja ihmisen kulutustottumusten vaikutuksesta ympäristöön ja maa­pallon ilmastoon. Ainakin itse olen niitä seurannut 90-luvulta asti, kun aloin jotakin maailmasta ymmärtää.

Kiinnostuin Pantsarin ajatuksista niin, että hain lisätietoa Sitran nettisivuilta. Siellä yrityksiä, kuntia ja yhteisöjä kannustetaan ehdottamaan konkreettisia toimenpiteitä kiertotalouden toteuttamiseksi vallitsevassa yhteiskunnassamme. Mieleeni juolahti ajatus, että jokaisen on vähennettävä henkilökohtaista kulutustaan. Tällä idealla tuskin kuittaan luvattua 10 000 euron palkkiota, mutta pidän sitä tärkeänä toimenpiteenä, jolla jokainen suomalainen voi vaikuttaa.

Toinen konkreettinen ehdotus on, että Sitran virkamiehet näyttävät esimerkkiä uudesta talousmallista muuttamalla henkilökohtaisia kulutus­tottumuksiaan. Näin he aloittaisivat kansallisen liikkeen, johon valtion ja kuntien virka­miesten olisi helppo yhtyä. Kansa kyllä seuraisi pian.

Ilman kouriintuntuvia toimenpiteitä ajatus kierto­taloudesta jää vain omantunnon viherpesuksi ja kiertoilmaukseksi. Nyt meillä joka tapauksessa on argumentti, jota seurata.

Janne Simonpoika Utriainen

Inarin Turvejärvi

Aiheeseen liittyvät artikkelit