Lukijalta

Kuteminen kuuluu kaikille?

Lukijalta 01.11.2017

Siikaboikotilla luontojärjestö ja kauppa keräsivät kunniaa, kalastajien tulot ja siian käyttö romahtivat.

Medioissa on ollut näkyvästi esillä WWF Suomen ja Keskon ”kuteminen kuuluu kaikille” -mainokset – esimerkiksi mainos, jossa veneet törmäilevät kivimuurin alla.

”Kuteminen kuuluu kaikille” -ajatusta voi lämpimästi kannattaa. Mutta mainoksena sen tarkoitusta voi tarkastella kriittisesti. Tavoitteena oleva kalojen nousuesteen poisto nostetaan esille tavalla, joka voi johtaa harhaan.

Meillä on vesiä, joissa veden tila, happamuuspiikit ja ympäristö ovat heikkoja. Uutiset kertovat, että joet ovat nykyisin usein pitkin metsiä, ääriolot lisääntyvät. Varsinkin talvella kalojen elinolot ovat surkeat.

Nousuesteen poisto ei välttämättä tuo kalakantoja takaisin, nousuesteen poistosta ei aina ole hyötyä. ”Kuteminen kuuluu kaikille” -mainos ei sovi kaikille vesille, vaikka näin voi ymmärtää. Kampanjalla voi olla vaikutuksia, esimerkkinä siikaan pari vuotta sitten kohdistettu boikotti. Luontojärjestö organisoi ja kauppaketju tuki siian ostoboikottia ”vaellussiian pelastamiseksi”.

Mutta vaellussiikaa ja muuta siikaa ei voitu erottaa kauppa­tiskillä. Boikotti kohdistui kaikkeen siikaan. Luontojärjestö ja kauppa keräsivät kunniaa, kalastajien tulot ja siian käyttö romahtivat, ja koko maan kalakauppa kärsi vahingot.

Siikaboikottiin oli perusteet vain harvoilla vesillä.  Käykö näin uudestaan?

Kun syöt ahvenen, on tämä vastoin ”kuteminen kuuluu kaikille” -mainosta.

Johtaako kampanja ajattelemaan, että kalastaminen, kalan ja lähiruuan syönti on väärin?

Onko tavoitteena pyydä ja päästä -kalastus? Kalaa saa kiusata omaksi huviksi, mutta pitää päästää takaisin, koska ”kuteminen kuuluu kaikille”.

Saako kotimaista kalaa enää syödä? Norjalaista kalapuikkoa ei heti hoksaa kalasta tehdyksi, sen voisi syödä.

”Kuteminen kuuluu kaikille” -mainostaminen maksaa varmasti tolkuttomasti. Rahalla olisi voitu tehdä paljon oikeaa työtä, oikeissa kohteissa, olisi saatu oikeaa hyötyä kaloille. Esitän, että luontojärjestö ja kauppaketju tekevät konkreettisia töitä kalojen hyväksi, eivätkä sorru enää mainoksiin.

Kalastajien, kalavarojen, kalan ja lähiruuan ystävänä kannatan kalojen nousu­esteiden poistamista ja kalateitä, kun ne perustuvat tietoon. Vastuullinen ja kestävä kalakantojen ja kalavesien hoito, kalatiet ja kalaesteiden poisto pitää perustua tutkittuun tietoon, ei mainoksiin ja mielikuva­muokkaukseen.

Risto Tolonen

Ii

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT