Lukijalta

Näin syntyy byrokratia

Lukijalta 01.11.2017

Maaseudun Tulevaisuudessa (MT 18.10.) ollut juttu: Luke luokitteli pellot tuottokyvyn mukaan, on loistava esimerkki siitä, miten uutta byrokratiaa luodaan.

Täysin tyhjän­päiväisestä aiheesta joutilaiden tutkijoiden toimesta kylvetty siemen on nyt orastunut ja kasvaa luonnonvoiman tavoin niin kauas kuin silmä siintää.

Meille on tsaarinajan perua jäänyt syvä mieltymys ylhäältä suunnitella ja valvoa kaikkia mahdollisia asioita, oli sitten tarvetta tai ei. Erityisen innokkaita tässä suhteessa ovat virkamiehet ja tutkijat, joiden leipä on näistä turhanaikaisuuksista kiinni.

Sateen lotistessa räystäältä ikkunasta apeana litimärällä pellolla nököttävää puimuria tuijottava viljelijä ei oikein jaksa innostua tästä Luken, Helsingin yliopiston, Maanmittauslaitoksen, MTK:n, Pro Agrian ja Nylands Svenska Lantbrukssällskapetin työtä, aikaa ja rahaa runsain mitoin vaatineesta yhteishankkeesta. Jos jaksaisi, hän varmaankin kysyisi, miksi tällaisia itsestäänselvyyksiä tutkitaan ja onko Yläkerran Äijän kanssa asiasta keskusteltu?

Mekin, sinä ja minä, olemme tässä hankkeessa mukana. Meille on varattu maksajan osa.

Ja sitten kun systeemi on saatu pyörimään, tietysti myös toteuttajan osa koulutettujen tutkijoiden ohjaamina ja valvomina.

Sitä odotellessa,

Ilkka Patokorpi

Ylöjärvi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT