Lukijalta

Koomista kohellusta liian vakavalla asialla

Lukijalta 13.11.2017

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) syytti kollegaansa Hannakaisa Heikkistä (kesk.) väärien tietojen levittämisestä sote-palvelujen valinnanvapauden yhteydessä (MT 8.11.).

Sarkomaan mielestä niin kutsutut asiakassetelit kelpaisivat myös erikoissairaanhoitoon.

Olisi koomista seurata hallituspuolueiden kohellusta, ellei asia olisi niin vakava. Sen sijaan, että potilaan hoitotarpeet olisivat lähtökohtana, joudutaan seuraamaan hallituspuolueiden tasapainoilua niiden poliittisten intohimojen välillä.

Keskustalle tärkeintä on maakuntahallinto, kokoomukselle laaja valinnanvapaus. Sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite, sote-palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden turvaaminen etenkin perusterveydenhuollossa on jäänyt taka-alalle.

Sarkomaa kirjoitti, että valinnanvapausmalli myös varmistaa lähipalvelujen säilymistä.

Samalla hallitus on päättänyt ajaa aluesairaaloita alas ja keskittää päiväkirurgiaa keskussairaaloihin. On outoa, että Sarkomaa voi pitää tätä lähipalvelujen säilymisenä.

Koska kokoomuksen ja keskustan intohimot peittävät pääasian, on myös kysymys kustannuksista jäänyt unholaan. Hallitus on arvioinut säästävänsä kolme miljardia euroa pitkällä aikavälillä. Olisi mielenkiintoista nähdä nämä laskelmat.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) viime perjantaina julkaisemassa raportissa todetaan: kaiken kaikkiaan hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle asettama kolmen miljardin euron säästötavoite ei nykytiedon valossa ole realistinen.

Sote on vaikea, mutta tarpeellinen uudistus. Lähtökohtana pitää kuitenkin olla suomalaisten hoitotarpeet, eivätkä yksittäisten puolueiden poliittiset intohimot tai poliittinen vaikutusvalta.

Anna-Maja Henriksson

RKP:n puheenjohtaja

kansanedustaja

Aiheeseen liittyvät artikkelit