Lukijalta

Vahvaa maaseutupolitiikkaa?

Lukijalta 24.11.2017

Puheet vahvasta maaseutu- politiikasta ovat selittelyä.

Eduskuntaryhmän puheen­johtaja Antti Kaikkosen (kesk.) kirjoitus vahvasta maaseutupolitiikasta piti sisällään monia hyviä ja oikeita asioita (MT 20.11.). Kaikkosen esittämät asiat – vaikka ovatkin tärkeitä – ovat vain osa maaseutupolitiikkaa. Hän käsittelee kirjoituksessaan vain sitä osaa maaseutupolitiikasta joka on yhtälailla niin sanottua kaupunki-/­taajamapolitiikkaa.

Maaseutupolitiikka pitää sisällään myös elintarvike-, maatalous-, metsä- ja maaseutu­yrittäjäpolitiikan; siihen liittyvine välillisine vaikutuksineen.

Olen Kaikkosen kanssa samaa mieltä, että hänen linjoittamansa asiat ovat nykyhallituksen ansiosta vahvemmassa roolissa kuin aikaisemmin. Kuitenkin kritiikki osuu taloudellisiin asioihin kuten kannattavuuteen, hyvinvointiin ja vuosikymmenien heikoimpaan satoon. Nämä tarvitsevat toimenpiteitä, konkreettisia sellaisia.

Kun maan hallitus tyytyväisenä voitelee katotilannetta 25 miljoonalla eurolla, niin onhan se käsittämätöntä. Se ei ole ainakaan vahvaa maaseutupolitiikkaa. En ole nähnyt yhdenkään päähallituspuolueen kansanedustajan kommentoineen asiaa sen edellyttämällä vakavuudella.

Kaikkonen tarkoittaa hyvää, mutta puheet vahvasta maaseutu­politiikasta ovat selittelyä. Hänen kommentoimansa selvitys osittaa vakavaa huolta maaseudun ihmisten jaksamisesta. Kyseessä on kokonaisuus, joka on nyt vaarassa pirstoutua vain siitä syystä, ettei yhteiskunta välitä.

Maausko on koetuksella.

Markku Vuorensola

Lempäälä

Aiheeseen liittyvät artikkelit