Lukijalta

Kiitokset maidon tuottajahintana

Lukijalta 27.12.2017

Valio lähetti omistajilleen pari pientä Suomi 100 -juustoa. Samalla Valio kiitti meitä maailman parhaasta raaka- aineesta, jonka se tällä hetkellä ostaa alehinnalla.

Emme halua typeriä kiitos­kirjeitä. Kissa kiitoksella elää, me tuottajat tarvitsemme kunnollisen tuottajahinnan ja rahaa.

Sen jälkeen kun Venäjän vientikielto astui voimaan syksyllä 2014, emme ole voineet investoida lainkaan. Joka päivä laitteita viritetään toiminta­kuntoon, kun uusia ei voi hankkia. Investointivelkaa ei voi tehdä loputtomasti. Tässä touhussa tulee pää vetävän käteen ja tuotannon lopettaminen häämöttää.

Valion on myös lopetettava investoinnit ja säästyneellä rahalla maksettava maailman parhaasta maidosta kuuluva hinta.

Euroopassa tuottajahinta jo nousee, mutta Valio kerää tuottajiltaan kilpailusakkoja. Samalla Valion johtajien palkka­pussit lihovat. Kumma juttu!

Valion hallinnossa istuvat tuottajat yrittävät nähtävästi kaikin konstein pitää paikastaan kiinni. Palkat, palkkiot, menetetyn työajan korvaukset ja päivärahat ovat merkittävä lisätienesti maidontuotannon kurjassa tilanteessa.

Me omistajat odotamme luottamushenkilöiltä rohkeita avauksia joka suuntaan: Valion johto, valtion hallinto, media, ruokakauppa, kansalaisjärjestöt ym. Palkan eteen on tehtävä enemmän.

Pari vuotta sitten traktorimarssi ja maatalouden kriisi kestivät yhden päivän. Marssin seurauksena valtio myönsi hankerahaa. MTK:n hanke­vastaavat jakavat maakunnissa etuseteleitä parisuhdeneuvontaan. Kuvitelkaa! Näin vähissä ovat keinot tuottajan aseman parantamiseksi.

Ukrainan kriisistä ja Venäjä-pakotteista johtuva tuottaja­hinnan alentuminen vievät meidän tilaltamme vuositasolla noin 90 000 euroa. Herrojen on helppo asettaa pakotteita, kun he itse eivät ole maksajan paikalla.

Kansainvälisen politiikan seurauksena pankkisaldomme on kymmeniä tuhansia euroja miinuksella. Ja valtio ohjaa meitä parisuhdeneuvontaan. Uskomatonta vastuunpakoilua valtiolta!

Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti, että puukauppa käy vilkkaana. Puuta myydään, kun tuotteesta ei makseta sille kuuluvaa hintaa. Tuottajilta ulosmitataan kaikki pääomat ja tulevaisuuden turva. Miten sitten käy, kun ei ole enää mitään myytävää?

Kauppaketjut rakentavat ja halpuuttavat tuottajien rahoilla. Kun maidon tuottajahinta laski kymmenen senttiä, raha ei hävinnyt mihinkään. Maitoketjussa tehtiin uus­jako. Kenelle tuottajien rahat kulkeutuvat? Kuka hyötyy Venäjä-pakotteista? Kaupat korjaavat imagoaan halpuutuksella: maailman parhaimmat ja turvallisimmat tuotteet myydään alehintaan.

Toivomme lahjojen sijaan kunnollista korotusta tuottaja­hintaan. Voimme ostaa juustomme itse ja maksaa myös terapiamme, jos sitä tarvitaan. Nämä menoerät eivät tässä konkurssissa tunnu missään.

Maidontuottajille toivotamme jaksamista ja entistä parempaa uutta vuotta!

Seija Kairinen

Jarmo Koslonen

Masku

Aiheeseen liittyvät artikkelit