Lukijalta

Suomen maaseutu- ja sote-miina

Lukijalta 29.12.2017

Tyhjennettävistä kunnista ei ole maksajaksi.

Pyhäjoen taitava kyläseppä Wiikin Väinö oli tyytymätön hyvän kotimaisen aseensa osumatarkkuuteen. Kokemattomana aseseppänä Väinö purki kiväärinsä alkutekijöihin, viilasi, sääteli ja kokosi kiiltävän aseen. Peläten käden kohtaloa naapurit varoittelivat koelaukauksesta, johon Väinö sanoi: Käyköön käden kuinka käy, mutta olen päättänyt ampua.

Lukko petti, käsi säilyi, mutta silmä meni.

Väinö palautti kiväärin alkuperäiseen kuosiinsa, vasenkätiseksi. Saida-vaimo puhdisti tuhruisen maalitaulun, ja kyläseppä kiitteli aseen osumatarkkuutta.

Keskustan Satakunnan piirin uusi puheenjohtaja Vesa Jalonen toteaa Suomenmaan haastattelussa, että hallituksen sote-maali on sille itselleen, sisäpiirille ja kaikille muillekin musta tuhruinen aukko. Laskutikkujen ohjeistamasta norsunluutornista käsketään siihen luottavaisesti sukeltaa, käyköön käden kuinka käy.

Väinö uskoi kerrasta, mutta virkamiehemme ja hallitus eivät kahdestakaan. Välittämättä edes EU-komission osoittamista virallisista tutkimustuloksista, joiden mukaan kuntien terveyskeskusten tuottama perusterveydenhoito on kaikilla mittareilla ylivertainen EU:ssa.

Media kertoo päivittäin muun maailman tason Suomeen verrattuna. Tämän parhaaksi sisäistetyn ja suosituimman vaihtoehdon keskustavetoinen hallitus haluaa sulkea pois valintakentästä. Tämähän olisi reilulle kilpailulle ja erityisesti lapsiperheille ja ikääntyville karhunpalvelus, silmänmenetys. Irvokasta valinnanvapautta kokoomuksen talutusnuorassa.

Vesa Jalonen, sinulla on nyt näytön paikka. Et ole yksin. Saamallasi laajalla valtuutuksella ja meidän kaikkien lähipalveluja arvostavien tuella menet pitkälle. Ymmärrät, toimit ja sanot julkisesti ja fiksusti, että kunnat, Satakunta ja Suomi repsahtavat, mikäli lähipalvelut terveyskeskuksista alkaen siirretään työpaikkoineen, verotuloineen ja imagoineen uusiin rakennettaviin, etäisiin ja varmasti kallistuviin keskuksiin. Yhteiskunnan rakentamis-, asumis- ja infratuella.

Lisäksi kansalaisten yhteisestä palvelukirstusta otetaan ulkomaisillekin kiinteistösijoittajille kymmenykset. Lannistetaan kansalaiset ja hukataan saavutettua nousukierrettä. On siinä hallitukselle, erityisesti valtionvarainministerille haastetta. Tyhjennettävistä kunnista ei ole maksajaksi.

Vauhtia, Vesa, ennen kuin uusi hallitus ilman mini-keskustaa pyyhkii rätillä tämän kohtalokkaan maalin.

Esko Eela

teollisuusneuvos, kesk.

Aiheeseen liittyvät artikkelit