Lukijalta

Suosiiko Suomen uusi eläinsuojelulaki halpuuttajia?

Lukijalta 05.01.2018

Kaikki tahot eivät ole tyytyväisiä uuteen eläinsuojelulakiin, vaaditaan tiukennuksia, muun muassa parsinavettakieltoa. Lehmät kuulemma voivat huonosti niissä.

Mutta missä todisteet? Lehmiä on pidetty parsinavetoissa maailman sivu, miksi ne nyt yhtäkkiä ovat huonoja?

Suomessa on useita tiloja, jotka ovat tuottaneet yli 50 vuoden ajan E-luokan maitoa, parsinavetoissa, ja saaneet siitä mitalin. Miten sellainen on mahdollista, jos lehmät muka voivat huonosti?

Minusta on loukkaavaa, että tuottajat jotka tekevät kaikkensa eläinten hyvinvoinnin eteen, leimataan eläinrääkkääjiksi vain siksi, että lehmät sattuvat asumaan parsinavetassa.

Luulen, että tässä on kyse ihan jostain muusta – nimittäin Valio (ja ilmeisesti muutkin maidonjalostajat) maksavat tuottajilleen vastuullisuus­lisää eläinten hyvinvointia edistävistä toimenpiteistä, jotka ylittävät eläinsuojelulain määräykset.

Nämä toimenpiteet aiheuttavat kustannuksia jotka pitää korvata, ja ne ovat sattumoisin juuri niitä toimenpiteitä joita vaaditaan kirjattavaksi lakiin.

Jos ne kirjataan lakiin, ei lisiä tarvitsekaan maksaa, ja voidaan siis halpuuttaa.

Yhtälö on vaikea ja risti­riitainen; pitäisi tuottaa eettisesti ja ympäristöystävällisesti, mutta ruoka ei kuitenkaan saisi maksaa mitään.

Kysynpä vaan, miksi tuottajien pitää sietää tällaista halpuutusnöyryytystä?

Keijo Komu

maatalousyrittäjä

Vesilahti

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT