Lukijalta

Roundup terveysjuomana Pohjanmaalla?

Lukijalta 12.01.2018

Joulupyhien aikana Lännen Media julkaisi hyvän artikkelin Pohjanmaan ruotsinkielisillä alueilla esiintyvästä terveyskapinasta. Artikkelissa kerrottiin, että Pietarsaaressa jyllää tavallista pahempi hinkuyskäepidemia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan osasyynä on alhaisempi rokotuskattavuus.

Lapsia ei rokoteta, juodaan hopeavettä, ei seurata sykettä synnytyksessä, Lännen Media luettelee. Luettelo alueella esiintyvistä hölmöyksistä ei ole mitenkään tyhjentävä.

Artikkelissa mainitaan yhtenä syynä ongelmiin se, että ihmiset katsovat Ruotsin televisiota. Ongelman oikeampi selitys löytyy kuitenkin lähempää. Pohjanmaan ruotsin­kieliset lukevat alueella ilmestyviä ruotsinkielisiä lehtiä.

Näiden lehtien sisällöstä lukija ei saa selvää, onko artikkeli tarua vai totta. Lehdissä julkaistaan eri tahojen laatimia tiedotteita ja mielipide­kirjoituksia sellaisina kuin toimitus haluaa niitä muokata.

Tutkivaa tai objektiivista journalismia ei juuri esiinny. Teksteistä paistaa läpi vain se, miten toimittajat eri syistä haluavat tuoda asiat esille.

Kun väitteet on esitetty riittävän monta kertaa, ja kukaan ei ole jaksanut sanoa vastaan tai korjata virheitä, ihmiset lopulta uskovat, että tarina on totta. Lehdet eivät ota kantaa siihen, pitävätkö julkaistut jutut paikkansa.

Yleisönosaston kirjoittajat hoitavat käytännössä toimituksen puolesta tutkivan journalismin. Vaihtelevalla menestyksellä.

Törkeä esimerkki tällaisesta terveysvalistuksesta julkaistiin Syd-Österbotten-lehdessä (SÖ 2.12.). Kansanedustaja Mats Nylund (r.) kirjoitti tunnetusta torjunta-aineesta, Roundupista ja sen sisältämästä glyfosaatista.

Tavallinen ruokasuola on esimerkiksi paljon myrkyllisempi eläville organismeille kuin glyfosaatti. Tekstistä käy myös ilmi, että glyfosaatti on yhtä vaarallinen kuin kahvi ja tee, eli käytännössä täysin vaaraton aine.

Pitkän linjan maanviljelijänä olen ollut mukana silloin, kun näin sanottiin myös muista torjunta-aineista ja materiaaleista. Tunnetuimpia aikoinaan täysin vaarattomia aineita lienevät DDT ja asbesti.

Nämä aineet on nyky­päivänä ankarasti kiellettyjä. Kun niitä nykyään käsitellään, tarvitaan avaruuspuku ja kaasunaamari.

Nyt on ollut maanviljelijöille erittäin huono vuosi. Mikäli rahaa ei riitä kahviin, Pohjanmaan ruotsinkieliset maan­viljelijät voivat hätätilanteessa ottaa Mats Nylundin neuvot todesta ja käydä torjunta-­ainevarastossa sekoittamassa juotavaa itselleen.

Varastosta voi löytyä useampikin käyttökelpoinen terveysjuoma. Ovathan muut torjunta-aineet vielä vähemmän vaarallisia kuin glyfosaatti.

Kansanedustaja Nylund on juuri valittu ruotsin­kielisen tuottajajärjestön SLC:n puheen­johtajaksi, joten hänen neuvoihin varmaan luotetaan viljelijäpiireissä. Onhan järjestössä 29 000 jäsentä, ja Nylund valittiin puheenjohtajaksi yksimielisesti.

Osana SLC:n ja Nylundin ajamaa glyfosaatin markkinointi­kampanjaa olisi voitu myös kertoa, minkä makuinen kyseinen aine on.

Bo Lång

maanviljelijä, agrologi Närpiö

Aiheeseen liittyvät artikkelit