Lukijalta

Sähköt poikki avuttomilta

Lukijalta 22.01.2018

Sähkön toimitusvarmuuden huononeminen on selvä oire yhteiskuntamme johtamisen ja yhteistoiminnan kyvyttömyydestä.

Asian ympärillä häärivien ammattilaisten tilanne säälittää. He tekevät parhaansa, mutta eivät voi toimia oikealla tavalla, kun hoitamattomien metsien riukuuntuneet puut rikkovat sähkölinjoja. Metsänomistajien itsekkyys ja piittaamattomuus estää asioiden kunnollista sopimista.

Yhteiskunnan keskeisten toimintojen, sähkön välttämättömän ja turvallisen saannin, mutta myös kohtuhintaisuuden turvaamisen käyminen mahdottomaksi on onnetonta. Tuulivoimaan on uhrattu miljardit velkarahaa, nekään eivät tässä auta.

Olemme selvästi ajautumassa nykyvihreyden kourissa huonompaan suuntaan. Selittäjiä löytyy kyllä, mutta todellisen tuloksellisen työnteon ja asioitten kunnolla sujumisen juopa kasvaa.

Aikaisemmassa suomalaisessa yhteiskunnassa on pystytty toimimaan asioiden vaatimalla tavalla paremmin. Se, että sähköt on saatu syrjäisemmillekin kyläperukoille paljon huonommilla välineillä, on vaatinut kovaa ponnistusta. Ennen kaikkea se on vaatinut yhteistyötä ja ymmärrystä sen suhteen, että asiat on hoidettava oikein.

Säälittävä rypeminen puuriukujen seassa jatkuu vuodesta toiseen. Seuraa äärimmäisiä kustannuksia ja epävarmuutta. Päättäjät kääntävät selkänsä, ilmastomuutoksesta lätistään.

Lunta on satanut ja tulee satamaan vastakin. Mutta sähkö, kulkeeko sekään johdossa enää oikeaan suuntaan?

Matti Nikkilä

Liminka

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT