Lukijalta

Ei-toivottuja ruokavieraita

Lukijalta 04.04.2018

Ammatti- kalastajia on Suomessa nykyään jo vähemmän kuin Saimaalla norppia.

Yli kolme miljoonaa suomalaista ostaa kalansa kaupan kalatiskiltä. Ja hyvä niin. Kalan terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Erityisesti pimeämpänä vuodenaikana kalasta ja varsinkin rasvaisesta kalasta ravintoomme tuleva D-vitamiini on tärkeä. Kalaa siis pitäisi syödä vähintäänkin kaksi kertaa viikossa, useampikaan kerta ei olisi pahaksi.

Kala-ateriallemme on kuitenkin saapunut uusia ”ruokavieraita”.

Pöydässämme istuu saaliskalaamme syömässä kuvitteellisen nelihenkisen perheemme lisäksi kaksi harmaahyljettä, itämerennorppa ja ainakin neljä merimetsoa. Sekä yksi virkamies. Selkeä enemmistö siis.

Meille neljälle jää kalasta syötäväksi noin kolmannes, kaksi kolmannesta on mennyt muihin, ei ainakaan minun mielestäni ”parempiin suihin”.

Kotimaisen luonnonkalan määrä vuosittaisesta kulutuksestamme on pudonnut alle seitsemän prosentin. Häpeällistä!

Merimetsot ovat ulkosaariston ensin tyhjennettyään siirtyneet pesimään yhä lähemmäs rannikkoa ja kalojen tärkeitä kutualueita. Kohta varmasti sisävesillekin. Hylkeet – koska ulkosaariston kalakannat ovat jo romahtaneet – tulevat perässä.

Kuluttajan kannalta tärkein rannikonläheinen verkkokalastus on käynyt jo jääaikaa lukuun ottamatta täysin mahdottomaksi.

Mutta mitäpä tekee ministeriön virkamies? Keksii yhä uusia rajoituksia, byrokratiaa sekä suojelualueita, joissa kalat suojellaan pois kuluttajan ruokapöydistä hylkeiden ja merimetsojen ruoaksi.

Ja EU:sta tulevia määräyksiä toteutetaan, että saadaan suomalainen kalastus väkisin väännettyä EU-muottiin. Tuhoisin seurauksin.

Ammattikalastajien määrä on 2000-luvulla puolittunut, ja kehitys jatkuu. Varsinaisia ammattikalastajia on Suomessa nykyään jo vähemmän kuin Saimaalla norppia.

Nykyiset toimintatavat tekevät perinteisen rannikonläheisen kalastuselinkeinon pian jäljelle jääneidenkin osalta mahdottomaksi.

On ihan oikeasti viimeisiä hetkiä siirtää byrokraattien toimenpiteet, jotka siis toistaiseksi ovat keskittyneet perheemme ruokapöydän ei-toivottujen ruokavieraiden lisäämiseen, niiden vähentämiseen siedettävälle tasolle.

Aikaa ei enää ole uusien komiteoiden ja työryhmien perustamiseen ja ikävien asioiden niihin hautaamiseen. Nyt pitää poliitikkojen ja virkamiesten toimia.

Yksi hylje syö päivässä kuusi kiloa kalaa vuoden jokaisena päivänä eli vuodessa noin kaksi tuhatta kiloa, merimetsokin toistasataa. Suomalainen syö kotimaista kalaa koko vuoden aikana noin neljä kiloa.

Pitäisikö olla huolissaan? Kyllä pitäisi.

Paavo Paju

Hamina

kesä-hankolainen

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT