Lukijalta

EU pyrkii liittovaltioksi maatalouden rahoilla

Lukijalta 16.05.2018

Suomi tarvitsee päätösvallan maataloudessa takaisin omiin käsiin.

EU:n komission budjettiesitys vuosille 2021–2017 leikkaa rajusti maatalous- ja alue­tukia. Samalla komissio esittää kymmenien miljardien lisäystä puolustukseen, maahanmuuttoon ja euroalueen laajentamiseen – siis EU:n liittovaltion rakentamiseen.

Suomen ongelma EU-­jäsenyyden alusta on ollut maatalouden matala tukitaso verrattuna Keski-Eurooppaan. Tämä johtuu EU:n tavasta maksaa tuet historian eli vanhojen viitesatojen perusteella unioniin liityttäessä. Suomessa nuo satotasot olivat tuskin kolmasosaa Euroopan parhaista alueista.

Vaikka viitesatoja ei enää vuosiin ole laskupohjana käytetty, uusi budjetti­kausi on perustunut edellisen 7-vuotiskauden jäsenmaan saamaan summaan. EU ei siis ole korjannut pahaa vääryyttä – maataloustukea maksetaan edelleenkin historian, ei tarpeen mukaan.

Suomelle tukien viiden prosentin leikkaus olisi kova isku. Suorien tukien neljän prosentin leikkaus laskisi Suomen saamat EU-tuen 500 miljoonaan euroon, kun se nyt on 525 miljoonaa.

MTK:n edunvalvonta-­aikanani EU-­tuki oli 575 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomi ja Itävalta ovat korvanneet EU-tukien alenemaa valtaosin itse rahoitetuilla lfa- ja ympäristökorvauksilla. Nyt EU:n leikkauksesta iso osa kohdentuu näihin tukiin. Kun tähän lisätään ministeri Jari Koskisen ja Petteri Orpon tuhoama liittymissopimuksen 141-tuki osaksi EU:n suoria tukia, on komission tekemä ja pääministeri Sipilän kehuma budjettiesitys ajamassa Suomen maataloutta nurkkaan.

Suomi tarvitsee päätösvallan palauttamista takaisin kansallisiin käsiin – varsinkin maatalouspolitiikassa ja -rahoissa. Liittovaltion rakentaminen pitää lopettaa. Kohtalon hetket ovat käsillä tässä budjettiesityksessä.

Sami Kilpeläinen

agronomi MMM, VTM

Kansalaispuolueen puheenjohtaja

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT