Lukijalta

Asiaa metsien hoidosta

Lukijalta 04.02.2019

Ilkka-lehdessä kirjoitti Erkki Lähde, metsämaatieteen ja metsänhoidon emeritus­professori, metsänhakkuusta otsikolla ”Talousajattelua tarvitaan avohakkuiden tilalle.” Hän kirjoitti: ”Jatkuvan kasvatuksen yläharvennuksessa jätetään hakkaamatta kaikki kuitupuut.”

Olin jo 60 vuotta sitten monella savotalla metsurina. Silloin oli leimausporukka, joka leimasi kaikki huonoimmat puut kuitupuiksi ja parhaat puut jätettiin pystyyn. Tämä oli mielestäni oikeata metsänhoitoa.

Kyllä se on niin, että jos näitä pienempiä ja huonompia puita yritetään kasvattaa tukkipuiksi, ne lahoavat sydämestä alkaen eikä niistä tule kuitupuitakaan.

Joskus pienet aluspuut ovat yhtä vanhoja kuin yläpuut. On siis väärin, jos niitä aletaan kasvattaa tukkipuiksi, ne lahoavat kuitenkin.

Nykyään metsätyöt tehdään suurilla metsäkoneilla. Nämä vioittavat helposti jäljelle jääneitä puita. Jos jätetään huonommat puut pystyyn kasvamaan ja niitä vielä vioitetaan, metsä menee pilalle.

Parasta on kasvattaa kunnon metsä. Sen voi sitten lopuksi pyyhkäistä hakkuukoneella aukeaksi. Hakkuu­aukoilla yleensä kasvaa muutaman vuoden hyvin puolukoita. Ulkoilukin sujuu paremmin hyvin hoidetussa metsässä.

Toivo Savilahti

entinen metsuri

Seinäjoki

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT