Lukijalta

Energiatutkijoita syytä kuunnella

Erkki Raudaskoski
Rovaniemi
Lukijalta 11.06.2014

Uusiutuvasta energiasta on Suomessa tehty viime vuosina runsaasti tutkimuksia, joille toivoisi vain runsasta käyttöä. On tehty väitöskirjoja, ja aihe on ollut monien yliopistotutkijoiden kiinnostuksen kohteena. Pitkään on tiedetty, että metsiimme ja peltoihimme kätkeytyy energiavaroja, joiden ansiosta olemme öljyrikkaaseen Norjaan verrattavissa oleva energiavalta.

Dosentti Ari Lampinen on selvitellyt maatalouden hallussa olevia energiavaroja ja todennut, että pelloistamme voitaisiin ottaa ainakin 20 prosenttia energiantuotantoon. Tuolta alalta saataisiin biokaasuna liikennepolttoainetta määrä, joka riittäisi vuotuiseen käyttöön 700 000 autolle. Energiamäärältään noiden peltojen tuotto olisi 15 terawattituntia eli sama kuin suuren ydinvoimalan tuotanto.

Pekka Peura on selvitellyt energiavarantojamme väitöskirjaansa varten ja todennut viime heinäkuussa julkaistussa tutkimuksessaan. että uusiutuvalla energialla voisimme korvata tuontienergian kokonaan. Kansantalouden säästö olisi 8,5 miljardia euroa, ja tuolla summalla tappiollinen kansantaloutemme tasapainottuisi.

Painavan sanansa asiaan lausui kymmenhenkinen professoriryhmä tutkimuksiinsa vedoten (Maaseudun Tulevaisuus 28.2.).

Ryhmä korvaisi tuontienergian kotimaisella uusiutuvalla energialla, josta olisi mahdollisuus löytää nopeimmin ratkaisuja Suomen talousahdinkoon. Nopeasti käyttöön otettavat resurssit koostuvat pääasiassa puu- ja maatalouspohjaisesta bioenergiasta. Professoriryhmä laskee, että oikealla energiapolitiikalla on luotavissa vuoteen 2020 mennessä 30 000, vuoteen 2030 mennessä 50 000 ja vuoteen 2050 mennessä 90 000 uutta työpaikkaa.

Bioenergia-ala kiitteli professoriryhmää sen julkisuuteen tuomista tutkimustuloksista ja jäi odottelemaan talouselämän ja poliittisten tahojen kannanottoja.

Nämä tahot ovat kuitenkin kuitanneet ryhmän esityksen hiljaisuudella.

Kielteiseen suhtautumiseen on Suomessa samoja syitä kuin kaikkialla maailmassa. Uusiutuva energia on saanut jalansijaa joissakin maissa, esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa. Pienenergialla on Saksassa vahva valtiovallan tuki, joka on suurtuottajien mielestä heikentänyt vanhojen tuottajien kilpailukykyä.

Tällaisesta tukipolitiikasta olisi heidän mielestään luovuttava. Mielipiteillä ei tosin näytä olevan vaikutusta vallitsevaan käytäntöön.

Itävallassa pientuottajat ovat päässeet tasavertaiseen asemaan suurten kanssa, myös neuvottelupöydissä. Sähköstä on jo toinen puoli peräisin pientuottajilta.

Suomessa läpimurtoa ei ole tapahtunut, ja suurilla on toistaiseksi puolellaan valtiovallan tuki.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT