Lukijalta

Hake ja turve tärkeitä energiantuotannossa

Lukijalta 13.03.2017

Suoaluetta on noin 10 miljoonaa hehtaaria, nostossa siitä on noin prosentti. Tästä päätellen aluetta piisaa kaikille.

Viime aikoina on ollut voimakkaita kirjoituksia hakkeen ja turpeen paremmuudesta energiantuotannossa.

Turveinfo aloitti poikkeuksellisen voimakkaat julkaisut turpeen puolesta. Neljätoista energiayrittäjää kirjoitti asiantuntijapohjaisesti hakkeen tärkeydestä energiantuotannossamme.

Sitten on meitä yksittäisiä, jotka olemme näiden molempien kannattajia. Itse olen useana vuonna kirjoittanut omavaraisuuden näkökulmasta näiden kahden energialähteen puolesta.

Turpeennosto on ollut luonnonsuojelijoiden hampaissa pidemmän aikaa.

Tällä hetkellä Vapon nostoalueet ovat suljetussa järjestelmässä, ja Vapo on ylivoimaisesti suurin turpeennostaja.

Vuonna 2016 tehtiin turve­tuotantoalueilta lähtevästä vedestä 150 000 analyysiä. Yksityisillä turveyrittäjillä on samat velvoitteet.

Samana vuonna oli energiaturpeen tuotannossa 45 000 hehtaaria ja ympäristöturpeella 5 000 hehtaaria. Kesän keskimääräinen nostoaika on 40–50 vuorokautta, jolloin tuotanto on mahdollista.

Suoaluetta on noin 10 miljoonaa hehtaaria, nostossa siitä on noin prosentti. Tästä päätellen aluetta piisaa kaikille.

Suurin osa energia­laitoksista käyttää haketta ja turvetta. Joku voi kyllä sanoa, että turpeen poltto saastuttaa ilmakehän, mutta kehitystä tapahtuu myös saasteiden vähentämiseksi.

Totuus on, että olemme liian pieni alue maapallolla, jotta voisimme jotenkin vaikuttaa ilmakehään. Jos on epävarma asiasta, voi ottaa karttapallon ja etsiä sieltä Suomen. Varmasti silloin syntyy ajatus, kuinka suuri olemme.

Hallituksen ja eduskunnan tulee toiminnassaan huomata, että käytämme tällä hetkellä energiantuotannossa haketta ja turvetta. Kaiken aikaa kehitetään uuden teknologian avulla korvaavia energiaa tuottavia laitoksia. Menee silti 10–20 vuotta, ennen kuin hakkeen ja turpeen tarve tulee huomattavasti vähenemään.

Matti Latva-Panula

Ilmajoki

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT