Lukijalta

Kalavesien omistus aiotaan sosialisoida

Lukijalta 02.10.2017

Sosialisointiaate on kaivautunut huolestuttavalla tavalla virkamieskuntaan. Lisäksi näyttää, etteivät päättävät poliitikot ole sitä huomanneet.

Tarkoitan tässä jo niin monta kertaa peräkkäin uudistettavaa kalastuslakia. Vaikuttaa siltä, että kalavesien omistajilla ei ole minkäänlaista edunvalvojaa niissä hallinnon portaissa, joissa heidän asioistaan päätetään.

Kaadetaanko perustuslain mukainen yksityisomistuksen suoma turva noin vain? Kenen etua on moinen kehitys?

Osakaskuntien lakimääräinen tehtävä on hoitaa alueensa kalakantaa ja järjestää kalastus kestävällä tavalla tehtyyn asiantuntijain suunnitelmaan perustuen.

Näin on toimittu siitä lähtien, kun kalastuskunnat 1950-luvulla perustettiin, ja kalavedet ovat kestäneet hyvässä tuottokunnossa. Jos joku pieni kulmakunta ei ole halunnut järjestäytyä, senkin on annettu kuulua yksityisomistuksen helmiin.

Nyt aiotaankin laittaa pystyyn byrokraattinen järjestelmä, joka vie kalavesien omistajilta suurimman osan kalastusoikeuksista sekä hallinnasta. Tämä on sitä sosialisointia hurjimmillaan.

Entä kun tämä on saatu ajettua läpi? Onko seuraava kohde yksityismetsä, metsästys vai haja-asutusalueella asuminen? Kumpi ompi parempi, kolhoosi vai sovhoosi?

Kun asia tulee yleiseen tietouteen, siitä tullee melkoinen kohu. Ei suomalainen noin vain hyväksy rajua sosialisointia, jossa viedään sellaisia oikeuksia, joista on

maksanut.

Aiottu muutos koskee eniten sellaista kansanosaa, joka ei koskaan pienistä valita. Kovasti toivon, että joku muukin ottaisi asiaan kantaa!

Kalavesien ääreltä,

Pertti Pukarinen

Puumala

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT