Lukijalta

Laskekaa ruokaketjun tulonjako kunnolla

Lukijalta 10.02.2017

Maaseudun Tulevaisuudessa on kirjoitettu viimeaikoina kiihtyvään tapaan ruuan hintojen halpuuttamisen vaikutuksista tuottajahintoihin. Mikä piru siinä on, että ei joko osata, uskalleta tai viitsitä tehdä tuotteiden hinnoista niiden tuottovertailuja tuotteen tuotannon, jalostuksen ja kaupan kesken.

On täysin typerää ja jopa harhaanjohtavaa esitellä julkisuuteen yksittäisen kilo- tai litrahinnan osuuksia tuottajan, jalostajan ja kaupan osalta; mitä siitä kukin saa. Tämä on täyttä harhauttamista ja vielä oikein alan asiantuntijoiden esittäminä.

Laskekaa nyt herrannimessä vertailuksi 1 000 euroa, jonka kukin toimiala sijoittaa tuottamalleen, jalostamalleen ja myymälleen tuotteelle. Sitten vasta, kun olette laskeneet, montako kertaa vuodessa kukin elintarvikeketjun osa on saanut tuotantoon, valmistukseen ja myymäänsä tuotteeseen sijoittamansa tonnin ja siihen sisältyvän prosenttiosuutensa takaisin, alkavat halpuuttamisen vaikutukset pikkuhiljaa paljastua. Samoin se, kuka sittenkin vielä tässä leikissä pärjää parhaiten.

Tämä tuottovertailu kannattaa tehdä asiantuntemuksella. Siis tekijöiden on osattava se mitä tekevät, eikä olla osaavinaan, kuten nyt.

Lauri Jokinen

Karstula

Aiheeseen liittyvät artikkelit