Lukijalta

Lihan­syöjää saa huijata?

Lukijalta 31.05.2017

Ruokaväärennöksistä on puhuttu viime aikoina paljon. Hyvä, sillä se sataa suomalaisen tuotannon ja valvonnan laariin, ja kiitoksena tuottajille.

Ehkä Juhana Vartiainenkin jossain vaiheessa tajuaa, että kannattaa tukea sitä, ettei lihaa jatketa vedellä, saati kurkumaa värjätä talomaalilla.

Väärennöksiin reagoidaan vahvasti, mutta suhtautumisessa on mielestäni eräs epäkohta. Vaikuttaa siltä, että lihansyöjää saa huijata, mutta kasvissyöjää ei.

Tällä viittaan paljastukseen Subway-konsernin kanafileestä jossa oli jopa puolet soijaa. Väärennöstä paheksuttiin, mutta menipä vähin uutisoinnein ja pienin paheksunnoin. Tuliko edes sanktioita?

Kuvitellaanpa toisinpäin. Entäpä jos vaikkapa tofuun olisi sekoitettu lihajauhoa? Arvaan, että seuraisi järkyttävä meuhkaaminen, maailman­laajuiset miljardisakot ja toimikielto koko ketjulle. Samalla koko pika­ruokamaailma olisi ratsattu.

Esimerkiksi pähkinöiden ja avokadon hintaa katsoen näinkin voisi olla kannattavaa tehdä, ja liekö tehdäänkin? Jos tulee paljastus näin, niin suuri älämölö on varma.

Onko lihasta kasviksiin päin huijaaminen siis sallitumpaa kuin kasviksista lihaan? Onko valvontaviranomainen hiljennetty eläinaktivismin ja muiden uskontojen taholta ottamaan vakavasti kantaa kaikkien elintarvikehuijausten osalta vai salliiko se lihan korvaamisen kasviksin – vaikka huijauksin?

Jaakko Karvonen

MMM

Joensuu

Aiheeseen liittyvät artikkelit