Lukijalta

Lohensoutaja ihmettelee

Lukijalta 07.08.2017

Taas on soudettu kaksi viikkoa lohta Tornion- ja Muonionjoella Kolarissa. Nyt oli 14. reissu samoille paikoille.

Kiva oli taas soudella ja tavata kavereita. Juttuja ja ihmettelyn aiheita riitti.

Ihmeteltiin lähinnä sitä, että lohennousu Kattilakosken laskimella näytti niin alhaisia lukemia (katso Google/Tornion- ja Simojoen lohennousu).

Kun viime vuosien nousumäärät ovat huidelleet 100 000:n paikkeilla, nyt ollaan (1.8.) alle 40 000:n lukemissa! Myöhäinen kevätkään ei vaikuta uskottavalta selitykseltä.

Kalakuolemistakin on ollut juttuja, mutta musta tuntuu, eli meidän jokikalastajien ”mutu” ei oikein tätäkään selitystä hyväksy.

Joku vuosi sitten kalojen vähyyteen syyksi pantiin puolalaiset, jotka merialueilla ajoverkkoineen ylittivät härskisti kiintiöt.

Huhut ja mutut pyörivät taas vahvasti jokirannassa. Nyt syylliset löytyivät lähempää, lähinnä Perämereltä ja jokisuualueelta. Eipä kehuja saanut kalastusasioista vastaava ministeri Tiilikainenkaan, joka taas oli mennyt laajentamaan paikallisten merikalastajien rysä- ja verkko- oikeuksia eli estämään lohennousun kutujokeen.

Joku tosin yritti puolustella, että eihän se Tiilikainen vaan ne hänen virkamiehensähän ne päätökset on sanellut. No voihan heilläkin omat intressinsä olla, mutta kyllähän päätöksen allekirjoittaa ministeri asiantuntijoita ja virkamiehiä kuultuaan. Toivottavasti uusi ministeri Leppä saa asian kuntoon.

Juttuja pyöri monenmoisia. Joku tiesi kertoa, että perämeren lohikellareissa oli lohta enemmän kuin meni kaupaksi niin, että ylimääräiset kalat piti viedä kompostiin, ja että rannasta saattoi ostaa lohta suoraan kalastajalta euron kilohintaan! Huhua, mutua vai mitä, mutta kyllä tähän lohisoppaan ainakin lohensoutaja kaipaisi faktoja, ettei ihan mene pekuleeraamiseksi.

Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa, pitää tässäkin paikkansa. Harmillista etteivät Tornionjoen – yhden Euroopan parhaimman ja arvokkaimman lohijoen – eri intressiryhmät näytä koskaan pääsevän järkevään ratkaisuun. Harmittaa jokivarren kalastusyrittäjien ja asukkaiden puolesta.

Mikä potentiaali menetetään, kun Itämeren tärkeintä lohijokea ei ymmärretä hyödyntää.

Kyllähän merikalastajillakin pitää omat oikeutensa olla, mutta kaiken A ja O on se, että lohi pääsee kotijokeensa kutemaan. Eihän suomalainen talonpoikakaan koskaan niin typerä ole ollut, että omat siemenperunansa söisi.

Kyllähän me soutajat ja vapamiehetkin samoja kaloja pyydystämme.

Oma kalareissuni oli tämän vuoden olosuhteisiin nähden ihan hyvä. Saaliiksi tuli 2 lohta, ei isoja, yhteispaino 9 kg. Kilohinnaksi laskin noin 130 euroa ilman matkakuluja. Monen mielestä paljon, omasta mielestäni ei niinkään. Tosin joissakin paikoissa meidän kalaturistien kulut ovat nousseet aika korkeiksi.

Mutta eihän itse pyydystettyä kalaa mikään voita, kun mausteena vielä ovat mukana tulleet elämykset.

Helge Lundell

Saarijärvi

Aiheeseen liittyvät artikkelit